Конституционният съд започна гледането по същество на второто дело за несъвместимост на депутат след казуса Пеевски.

Днес пред съда се яви Иван Иванов, който бе назначен за зам. министър на вътрешните работи, а няколко часа по-късно беше оттеглен заради биографията му.

Иван Иванов и адвокатът му дойдоха в Конституционния съд час по-рано и заявиха, че разчитат на справедливата преценка на съдиите. Час по късно те напуснаха сградата на съда. „Поддържам становището си че няма несъвместимост. Изслушаха ме внимателно, зададоха няколко въпроса и чакам сега решението”, обясни Иванов.

Според Иванов, встъпване в длъжност изобщо няма. „Цялата тази теза че няколко часа съм бил зам. министър не важи, кракът ми не е стъпвал в това министерство.

Становището на МВР, което Иванов днес за пръв път видял също сочело, че той няма нищо общо с институцията. „Няма клетва, няма воля и съгласие - тоест няма встъпване в длъжност”, добави адв Петър Илиев.

От ГЕРБ, които са вносители на искането и имаха право да пледират обявиха, че няма да говорят пред конституционните съдии.

Иван Иванов беше избран за народен представител от Коалиция за България и назначен за зам.-министър в МВР от премиера Пламен Орешарски. Същия ден той бе освободен, заради спорна биография, като първо вътрешният министър Цветлин Йовчев поиска оставката му.