Инициативен комитет ще организира събирането на подписка за иницииране на референдум по въпросите за изборната система, предложени от президента Росен Плевнелиев преди седмица.

Комитетът бе учреден в сряда на кръгла маса в парламента, а за негов председател бе избран професорът по право Георги Близнашки, преподавател в Софийския университет.

Сред останалите общо 15 души има университетски преподаватели, актьори, студенти: проф. Милена Стефанова, проф. Калин Янакиев, проф. Александър Кьосев, доц. Светла Божилова, д-р Христо Христев, Алфред Фосколо, Юлия Берберян, Саша Безуханова, актьорите Христо Мутафчиев, Ивайло Захариев, Веселин Калановски, композиторът Виктор Стоянов, Борис Ангелов и Александрина Икономова от Ранобудните студенти.

Инициативният комитет ще бъде регистриран в Народното събрание в четвъртък, 6 февруари, след което според Закона за референдумите ще разполага с три месеца, за да събере подписите. За да бъде предложено на парламента да свика национално допитване, са необходими 200 000 подписа. Ако бъдат събрани 500 000, провеждането на референдума е задължително. За събирането им ще се разчита на доброволци.

По думите на проф. Близнашки, Инициативният комитет има подкрепата на ГЕРБ, Реформаторския блок и по-малки партии. Ще призоват за това всички политически формации, неправителствени организации, Ранобудните студенти.

От комитета обясниха, че тяхната цел е свикването на референдум, едва след което ще бъдат застъпени тезите „за” и „против” мажоритарния вот, електронното и задължителното гласуване.

Предложението на президента предизвика остри реакции от страна на управляващите партии, които дадоха да се разбере, че няма да подкрепят идеята.