Мерките за сигурност и полицейското присъствие на летище София са засилени, след като късно снощи двата му терминала бяха отцепени заради фалшив сигнал за бомба.

В момента пътниците преминават спокойно през обществените зони, но всички са впечатлени от мерките за сигурност. Много от пътниците са проверявани, а багажите им минават през рентген още при влизането в сградата.

Кинка Рачева
Снимка: bTV

„Имаше охрана, въоръжена и това вдъхва доверие“, коментира Кинка Рачева, която пътува с 12-годишният си син за Ларнака. Багажът ѝ е проверен два пъти в рамките на няколко часа. Тя сподели, че друг път не е забелязвала по-масирано присъствие.

Джоан Абдулджалил
Снимка: bTV

„Най-малкото на чекирането имаше засилени мерки, в смисъл – много въпроси задаваха – къде ще се ходи, какво ще се прави, което са лични въпроси“, разказа Джоан Абдулджалил, който редовно пътува по работа до Германия и Съединените щати, а днес изпраща роднини на летището.

Късно снощи мерките за безопасност причиниха сериозни неудобства. След сигнала за бомба булевардите към двата терминала бяха блокирани от полиция. Пристигащите бяха пуснати да вървят пеша от терминалите до кръстовището, където сами трябваше да си уредят транспорт.

Снимка: bTV

Повечето бяха изнервени от принудителната разходка в дъжда с тежкия багаж.

„Не съм шокирана, защото живеем в доста опасен свят“, коментира обаче една от тях – Кристин Фекарт.

Блокадата беше вдигната 10 минути след полунощ.