Серия от земетресения с епицентър в Егейско море разлюля Югоизточна Европа. Трусът бе усетен в цяла България в 12.25 часа и продължи около минута.

От Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН информираха за bTV, че епицентърът на земния трус е бил на 320 км от София в Егейско море - във водите между гръцките острови Самотраки и Лимнос, и турския Гьокчеада - на около 20 километра южно от Самотраки. По последни данни силата е била 6,9 по Рихтер. Дълбочината - около 27 км.

Информацията бе регистрирана и в сайта на Европейския сеизмологичен център. Към 13.00 часа там се появиха данни и два вторични труса в района - със сила 5,0 и 4,0 по Рихтер. Не спират вторичните трусове, като броят им около 15 ч вече бе над 10.

Сигнали за усетеното разместване на земни пластове бяха получени от Благоевград, Кърджали, Бургас, Пловдив, Стара Загора. Най-силно са го усетили живеещите на по-високи етажи.

Трусът изкара от жилищата им хора в Бургас.
Снимка: БГНЕС
Има нанесени щети в северозападната част на Регионалния исторически музей в Кърджали, вследствие на земетресението. Една от извеждащите колони на керемидите е поддала и всеки момент може да падне. Във вътрешната част на музея има около 300 кв. метра общо напукани стени и складове. Екипи на „Пожарна безопасност” извършват опис на щетите.

Видео материали от труса, в Димитровград и в Пазарджик, изпратиха потребители на рубриката "Аз, репортерът".

Според първите информации на полицията и медиите в Гърция няма жертви. Земетресенията са често явление в южната ни съседка. През януари хиляди хора на остров Цефалония останаха без покрив след трус в Йонийско море.

Днешният трус е бил усетен дори в района на румънската столица Букурещ.

Турските електронни медии веднага съобщиха за сила от 6,7 в Истанбул. Земетресението е изплашило до смърт жителите на Истанбул, Маниса, Измир, Чанаккале и Балъкесир, хората започнали да излизат на улиците, телефонните линии са били прекъснати за кратко.

50 души са пострадали в турския град Чанаккале на Дарданелите. Трима са леко ранени на гръцкия остров Лимнос, който е само на няколко километра от епицентъра на земетресението. Хората са пострадали след пропадане на покрива на местното летище.

"Земетресението не е от катастрофалните и хората трябва да бъдат спокойни", коментира пред БНР проф. Емил Ботев. Той каза, че вероятността сеизмичната активност в Гърция да се засили е нищожна. "Моето мнение е, че няма да имаме по-силно земетресение, а напротив - с по-слаб магнитуд. Сеизмичната активност в Северно Егейско море не е пряко свързана с нашата страна", каза още проф. Ботев.

Без мобилни връзки - за кратко

Земетресението остави без комуникации част от абонатите на мобилните оператори. Компаниите обясниха, че става дума за претоварване на трафика. За близо половин час изходящите и входящите обаждания бяха блокирани.

Операторите обобщават информацията на колко места в страната и колко абонати са останали без достъп до мобилни услуги. Няма пострадали съоръжения на GSM-мрежите.

Мрежата на "Мобилтел" пое увеличения трафик след земетресението, усетено на територията на страната ни по-рано днес, съобщиха от пресцентъра на оператора. Възможно е да е имало единични случаи на затруднения при свързване, но като цяло няма проблем при комуникацията, пише в съобщението.

Призиви за спокойствие

От правителствената пресслужба съобщиха, че премиерът Пламен Орешарски следи ситуацията и държи постоянна връзка с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев и с директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов и получава своевременно информация. Орешарски призова гражданите да запазят спокойствие.

В същото време главен комисар Николай Николов увери, че обстановката в страната е сравнително спокойна.

"Очаквам сигналите за паднали комини, повредени покриви и напукани стени да учестят, но към момента обстановката е спокойна. Никъде няма паника в населените места. Нашите колеги, служители от полицията, са заети с охрана на секциите за изборите. Пожарникари и спасители са в населените места, ако има нещо, те разговарят с хората, успокояват ги. Поддържаме контакт с колегите от Гърция, тъй като те там са усетили заметресението по-силно", заяви Николов.

Само преди два дни се навършиха две години от мощния трус с епицентър в Перник, който разтърси цялата страна. Тогава земетресението бе със сила 5,8 и причини сериозни щети в района около епицентъра.

Можете да участвате в нашата анкета по темата:

Усетихте ли земетресението във вашето населено място?

Ако сте заснели труса или щети от него, очакваме вашите снимки и видео материали в рубриката "Аз, репортерът"!