Техническа неизправност или шофьорска грешка са причина за катастрофата с автобуса в Македония – това предстои да установи следствието в Македония. По думите на очевидци автобусът катастрофирал след като водачът загубил управление.

Пътуването е организирано от туроператорската фирма "Географски свят", които наели за превозвач дупнишката транспортна фирма "Мегатранс”. 

"На един прав участък без някаква видима причина рейсът напуска пътното платно и се обръща в една доста гоялма канавка", разказа Георги Рачев - мениджър на "Географски Свят". По думите му ударът на автобуса в дървета е предотвратило по-голяма трагедия. Твърди, че автобусите отгоаварят на всички изисквания.

"Естествено и ние, и превозвачите ще бъдем проверени. Всички документи са налцице. Просто... просто инцидент", смята Рачев. Собственикът чака експертизите да завършат.

След неколкочасови усилия специализираните екипи успяха да извадят смачкания автобус от три метровата пропаст, в която беше попаднал.

Вижте възстановка на инцидента:

При инцидента пострадаха 21 души, шест, от които - тежко. Пострадалите с по-тежки наранявания са със счупена ключица, пукнат прешлен и пукнати ребра. От болншицата в Крива паланка увериха, че няма опасност за живота им. Те бяха транспортирани до „Пирогов”, където ще продължи лечението им.

Междувременно през целия ден пристигаха ранени в „Пирогов”, но никой не пожела да коментира случилото се пред камера – пострадалите не желаеха да се връщат към кошмара от миналата нощ.

Някои от тях се заканиха, че ще заведат колективен иск срещу фирмите, организирали пътуването.

Разказват, че инцидентът е бил предшестван от друга проблемна ситуация. Малко след като тръгнали от Охрид, автобусът се развалил и се наложило пътниците да чакат в продължение на 7-8 часа на магистралата, докато пристигане нова машина.

Днес Националната финансово-стопанска гимназия, от която са преподавателите, остана празна заради ваканцията. В катастрофата участват 42-ма от общо 56-те учителя на шкото. Директорът каза, че поддържа връзка с колегите си от 1 ч. през нощта. „Доволен съм от това, че всички са живи и голям процент от колегите, които са били в автобуса са здрави”, коментира той.