8-годишната Елена, която падна от лифт „Мартинови бараки” в Боровец, е в добро общо състояние, след като вчера счупеното й бедро беше оперирано. Говорителят на „Пирогов” Мария Пойразова каза пред камерата на bTV, че циркулацията на пострадалия крак според лекарите е добра.

Те са поставили титаниеви пластини и в следващите дни с момичето ще започне да работи рехабилитатор. То за известно време ще се наложи да се придвижва с патерици.

„При постъпването в болницата момичето е било контактно и адекватно”, подчерта Пойразова, като допълни, че родителите имат достъп до детето.

Майката на Елена коментира пред bTV, че лифтът отдавна е проблемен – седалката буквално подсича човека и, ако той не падне по определен начин върху нея, има риск от инцидент. Именно така и момичето се оказа на 4-5 метра над земята.

Разследването на случилото се продължава. Първоначалните експертизи показват, че съоръжението е изправно. Не е ясно обаче дали персоналът не е можел да реагира по-бързо. Според майката на Елена забавянето е довело до тежкия инцидент. Концесионерът обвинява паниката.

"По принцип лифтът е снабден с всички предпазни устройства, така че единствено зависи от бързата реакция на персонала, когато трябва да се спре лифта", посочи Нели Карипова от агенцията за технически надзор.

Работи се по две версии. Едната е, че детето не е седнало добре на лифта. Втората - да е имало някакво разместване или боричкане между хората на седалката.

Днес екип на bTV видя нови два инцидента на лифта. В единият случай скиор даже падна от него и се наложи съоръжението да бъде спряно.