Пореден инцидент с асансьор отне живота на 53-годишен мъж, а двама души пострадаха в кооперация в столичния квартал "Гео Милев" късно снощи към 22:30 часа

След като му гостували, домакинът изпраща гостите си - Евгени Добренов и тъща му, с асансьора. Между третия и четвъртия етаж асансьорът блокирал, вследствие на което на жената ѝ станало лошо.

Заседналите се обаждат на дежурен екип, който поддържа асансьора, но докато чакат в опита си да намери изход от ситуацията и да се измъкнат, единият мъж се опитал със сила да отвори вратата, пропада в шахтата и загива на място.

Жената е с хипертонична криза и е откарана по спешност в столична болница. По думите на д-р Николай Поройлиев, дежурен в кардиологичното отделение на ИСУЛ, тя е много разстроена и трудно контактна след инцидента.

Сградата, в която се е разиграла трагедията, е нова, асансьорът - също. Няма данни за предишни проблеми с него.

Венцислав Ризов, представител на фирмата, която обслужва съоръжението, заяви категорично, че не става дума за неизправност, тъй като в петък (17 октомври) е бил извършен технически преглед, като документите доказват това.

"Никаква техническа неизправност не става – просто те са заседнали в асансьора и са тръгнали да излизат", обясни той.

Човешка грешка и неразумно поведение

Асансьорът в кв. „Гео Милев е бил в изправност, човешка грешка и неразумно поведение са причинили инцидента, съобщават от пресцентъра на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Според агенцията едва след падането в шахтата на жертвата другият мъж се е обадил на телефона, указан върху условията за безопасност в самия асансьор. Представители на поддържащата фирма се отзовават на повикването няколко минути по-късно и изваждат невредими двамата, останали в кабината на асансьора.

Кооперацията е нова, асансьорът - също, преминал е всички технически прегледи. По предварителна информация, причина за засядането на кабината е пад в захранването на асансьора, продължава съобщението.

Причина за фаталния край е нарушаване правилата за безопасност в подобни ситуации и предприемане на рисковано излизане от заседналата кабина, отбелязват от ДАМНТ.

Предварителната проверка показва, че поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-тата минута, а вторият - на 20-тата минута. От страна на пострадалите и живеещите в блока няма претенции към работата на фирмите по надзор и поддръжка.

При първоначалната проверка от служители на ДАМТН на поддържащата фирма и на състоянието в асансьора, се установи, че тя не е проблемна, няма актове, а съоръжението е в техническа и юридическа изправност.

ДАМТН отбелязва, че този случай е доста по-различен от предишни инциденти с асансьор, тъй като в момента става дума за неспазване условията за безопасност и рисково поведение.

Инж. Стефан Цанков – председател на ДАМТН, призва всички граждани да съблюдават указанията за безопасност и действие при аварийно спиране, поставени в асансьорите, както и да не предприемат самоволни инициативи за спасителни акции.

На 19 август 46-годишна жена загина, а друга на 41 години пострада, след като асансьорът, в който пътуваха, падна от деветия етаж на столичен блок.

Трагедията насочи вниманието към състоянието на съоръженията. След проверки, 23% от асансьорите в страната бяха спрени заради технически проблеми. Междувременно бяха въведени нови изисквания за фирмите, които ги поддържат.

Според представители на бранша 1000 нерегистрирани техници поддържат асансьорите у нас.