1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,565.1

"Парк Плейс" обещават да не тровят Добруджа

БГ Бизнес

Компанията няма да използва подземна въглищна газификация

„Парк Плейс” няма да прилага подземна въглищна газификация или каквито и да е технологии, забранени от приложимото право на Република България. Това заявява президентът на американската компания Скот Ларсен в писмо до bTV.

Проучването за нефт и природен газ в блок "1-11 Вранино“ в Добруджа предизвика остри реакции от страна на екоактивистите. Според тях „Парк Плейс” ще използва неконвенционален метод, който може да отрови плодородната почва в региона.

От МОСВ посочиха, че няма да допуснат използване на т.нар подземна въглищна газификация, защото тя не е разрешена от закона. Служебният ресорен министър Светлана Жекова посочи, че американците все още не са извършвали даже сондажи, а към момента не е уточнен методът на бъдещ добив.

От „Парк Плейс” подчертават, че при сондажите във Вранино ще използват технологии, които вече са в употреба при подобни сондажи в страната.

За конкретния район на Добруджанския въглищен басейн се напомня, че е бил обект на над 220 сондажа през последните 60 години без замърсяване на околната среда.

„В случай, че компанията е успешна в производството на природен газ от Добруджанския въглищен басейн, това ще осигури сигурен местен източник на енергия, който ще даде значителен тласък на местната икономика”, подчертава Ларсен.

В писмото си президентът на американската фирма посочва, че тя „се отнася с уважение и прилежно ще спазва” разпоредбите, сред които – и забраната на хидравличния фракинг. Ларсен подчертава, че няма местни партньори, а процедурите по ОВОС ще бъдат съпроводени с обществени обсъждания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии