1 USD
1.80078 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,974.1

Няма да има приватизация на печатницата на БНБ

Финанси

Както досега, ПБНБ остава съвместно дружество на БНБ и Министерството на финансите

Не се предвиждат никакви промени в собствеността на Печатница на Българската народна банка и не се предвижда каквато и да е приватизация на дружеството. Твърдението за каквато и да е приватизация на Печатница на Българската народна банка категорично не отговаря на истината. Това се посочва в позиция на БНБ, публикувана на сайта на институцията.

Позицията е публикувана на сайта на БНБ на 2 август по повод информация в столичен всекидневник относно регистрацията на съвместно дружество между „Печатница на Българската народна банка” АД (ПБНБ) и един от най-големите производители на банкноти в света „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, Франция (ФШОГ), съдържаща внушение, че е „стартирала приватизацията на Печатницата на БНБ”.

На 19 юни 2013 г. Българската народна банка (БНБ) публично обяви, че Печатница на Българската народна банка успешно приключи преговорите и постигна договореност за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света ФШОГ. Още тогава бяха обявени и основните мотиви да бъде създадено съвместно дружество с един от най-големите производители на банкноти в света. ФШОГ е основана през 1842 г. и произвежда банкноти за 70 държави в света. Първият и основен мотив е привличането на стратегически инвеститор и партньорство с едни от водещите в света производители на банкноти. На второ място е пълно натоварване на капацитета на ПБНБ.

На трето място е обновяване и разширяване на капацитета и създаване на нови работни места. Всички взети решения по създаването на новото дружество са в компетенциите единствено на БНБ и Министерството на финансите - настоящите акционери в ПБНБ. Създаването на новото дружество не влияе върху собствеността на капитала на ПБНБ, който остава без промяна. Като мажоритарен собственик на капитала на ПБНБ БНБ чрез Управителния си съвет е единствено компетентна да взема решения относно бъдещото развитие и стратегия на дружеството.

Както досега, ПБНБ остава съвместно дружество на БНБ и Министерството на финансите. Не се предвиждат никакви промени в собствеността на дружеството и не се предвижда каквато и да е „приватизация” на ПБНБ.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Галерии