1 USD
1.82481 BGN
Петрол
Bitcoin
$60,214.4

Над половината работодатели ще вдигат заплати през 2018 г.

БГ Бизнес

Бизнесът не е удовлетворен от работата на институциите

Близо 60% от работодателите у нас планират увеличение на заплатите през 2018 г. Това показва проучване сред членовете на БСК.

Една трета от бизнеса не предвижда промяна, а всеки десети работодател все още не решил дали ще променя възнагражденията във фирмата. Никой до този момент не планира намаление.

Проучването отчита умерен оптимизъм у бизнеса за 2018 г., който обаче се помрачава от неудовлетвореност от работата на институциите, притеснения за ръст на цените, данъчна и административна тежест.

Снимка: bTV

Основното предизвикателство за бизнеса обаче остава недостигът на работна ръка.

В 8% от фирмите ситуацията не е розова и дори планират съкращения. Все пак една трета от работодателите ще наемат нови хора - под въпрос остава дали ще ги намерят. 

Във фирма за огнеупорни материали Mилан Владев е един от 30-те служители. Дошъл преди няколко месеца, тъй като старият му работодател бавел заплатите. „Не можеш да разчиташ на това, което трябва да получиш, а в магазина никой не пита - имаш ли. А пък сега има глад за електротехници, техническият кадър е кът”, коментира той.

Именно недостигът на кадри може да спъне бъдещото развитие на компанията. Управителят Никола Рангелов казва, че веднага могат да наемат 10 души - но кандидати няма.

Снимка: bTV

„Хората като че ли се разбягаха и ги няма. Пускаме обяви непрекъснато - идват трима – четирима и нямат интерес. Дори не стигат до момента да питат каква е заплатата - тежката индустрия на всички се струва непривлекателна”, категоричен е той.

Подобна е ситуацията и в останалите сектори - търсят се хора на всякакви позиции. А това поне докато износът, съответно европейската икономика расте, е добра новина за служителите.

Камен Колев от Стопанската камара е категоричен, че реално увеличение на възнагражденията ще има, но ще расте ножицата между квалифицираните и висококвалифицираните кадри.

Сериозен риск има и при драстично поскъпване на тока - много от фирмите вече са получили оферти с между 15 и 30% по-висока цена.

Все пак бизнесът разчита цената на тока да се нормализира от януари, когато всички количества енергия на свободния пазар трябва да минават през независимата енергийна борса.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии