1 USD
1.80361 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,414.8

Доплащането за Зелена карта е незаконно

Финанси

Застрахователите са вземали от шофьорите неправилно пари отгоре

Доплащането на Зелената карта за пътуване зад граница е незаконно, обявиха от Финансовият надзор. Според него, застрахователите са вземали от шофьорите неправилно пари отгоре.

Брокерът на застраховки Лъчезар Бързаков работи с най-големите компании. „Цената на застраховката е фиксирана. Когато не пътувате, ви се намалява премията. Не доплащате часта за зелена карта. Ако решите да пътувате, си доплащате пълната застраховка - между 40 и 70 лева”, обяснява той.

Оказва се, че това е незаконно. Комисията на финансов надзор (КФН) вече е направила проверка, а резултатът е, че застрахователите вадят пари от джоба ни по втория начин.

„Веднъж платена премията, когато се напусне територията на България, застраховката е валидна. Издаването на зелена карта не може да се иска доплащане от застрахователя. И не може да се иска направена отстъпка”, обясни Ралица Агайн, зам.-председател на КФН.

"Гражданската отговорност" осигурява покритие на териториите на България, на останалите 27 държави-членки на Евросъюза и на територията на Андора, Сърбия и Швейцария. Освен това според закона няма задължително изискване при пътуване извън територията на България да се носи сертификат зелена карта.

Повечето хора обаче предпочитат да имат такава за собствено спокойствие. Петър Йолев е от тях, защото няколко пъти е имал проблем с пътните полицаи в Сърбия. Затова днес Петър плати по-скъпа Гражданска отговорност и получи зелена карта, без да знае, че зелената карта трябва да бъде дадена на шофьорите заедно със гражданската отговорност, но само ако я поискат.

Екип на bTV потърси позицията и на Асоциацията на българските застрахователи. Оттам обаче отказаха коментар в рамките на днешния ден.
 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии