Грандиозно зрелище ще се състои в небето над София. Авиационното шоу "Това сме ние" започва в 13 ч. край Враждебна и ще продължи два часа. Поводът е 102 годишнина от създаването на българската военна авиация.

За първи път от 20 години летище „София” е домакин на мащабното авиошоу на Военновъздушните сили. Майор Любомир Славов е пилотът, който заедно със свой колега, ще покаже маневрен въздушен бой.

„За първи път мисля, че в такъв мащаб българската публика ще може да види възможностите и представянето на българските ВВС като един екип, защото това, което ще бъде представено тук, е плодът от труда на стотици, дори хиляди хора”, обясни пилотът на МиГ-29.

В зрелищните демонстрации ще се включат десетки учебни и щурмови самолети, изтребители и хеликоптери. Мисията по медицинска евакуация също е част от програмата.

„Ще открием бедстващ, ще го извлечем с носилка на борда на самолета, със спасителите и ще го транспортираме до най-близката болница, това е целта на демонстрацията”, обясни капитан Йонка Хаджиева, пилот на вертолет „Кугър”.

Очаква се над 15 хиляди души да посетят авиошоуто. Големият интерес предизвика сериозни задръствания на подстъпите към летището.