Бизнесменът и бивш член на ИБ на БСП Георги Гергов призна, че е имал лична амбиция БСП да спечели последните парламентарните избори и след това партията да направи коалиция с ГЕРБ.

„Моята лична амбиция беше, след като имаме 2 милиона гласа за президента, да спечелим тези избори и тогава да направим коалиция с ГЕРБ и да водим държавата в правилен път”, каза той в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Разговаряли сме с Бойко Борисов няколко пъти по тази тема, разкри още той.

По думите на Гергов такова управление е възможно, щом в Европа го правят. Според него при такава коалиция премиер можел да бъде „трети човек”.

„Борисов е израснал политик. Той е совалка, той е носител на мира в момента в Европа”, подчерта Гергов.

Бизнесменът обаче отрече възможността да го видим в редиците на ГЕРБ с думите, че не е предател.

„Ние водехме 10 дни преди всички изцепки, които се случиха. Бяхме победители и в следващия момент започваме да говорим за Бузлуджа”, подчерта в разговора той. С последната битка загубихме войната, категоричен беше Георги Гергов.

„ЦУМ-гейт” е затворена страница за мен, подчерта още бизнесменът.

„Корнелия дойде в Пловдив инкогнито и после ме помоли да не обявяваме това по медиите. Срещна се с областния съвет и разговаряхме два часа. Не беше лицеприятно това, което си говорихме. Имам го на запис, но не е за обявяване”, посочи Гергов.

По думите му Корнелия Нинова му е предложила „компенсация”. „Корнелия ми каза: Жоро, аз разбирам, че не си виновен, какво да направя, за да се компенсирам”, твърди Гергов.

„Аз не искам компенсация, не искам БСП да е циркаджийска партия. Аз съм обиден от това, че така се постъпи с мен”, отбеляза той.

„Аз исках да направя добро. Излезе, че добро е вече трудно да се прави”, каза Гергов по темата за „ЦУМ-гейт”. Според него става въпрос за сериозна, добре подготвена схема.

„Не успя да се компрометира главният прокурор. Атаките срещу него продължават. Ясно, че им пречи”, коментира бизнесменът. „Нищо не е станало. Можеше да се случи така, че той да си помисли, че аз го употребявам, и съм доволен, че излезе наяве, че не е било така и не съм участвал в сценария”, допълни той.

Гергов прогнозира, че рано или късно Нинова ще си отиде от лидерския пост в БСП, като по думите му е по-добре това да се случи рано, за да не „станат още поразии”.

Бизнесменът определи настоящото Изпълнителното бюро на БСП като „треторазрядно”.

„Какви са тези дечурлига там? Не може БСП да се управлява от такива младежи, рано им е, трябва да извървят пътя”, категоричен беше Гергов.

Никой от БСП не пожела да коментира официално дали са водени разговори за коалиция с ГЕРБ.

„Изборите бяха отдавна, какво да коментираме коалиции... Имаме правителство“, каза Жельо Бойчев.

От ГЕРБ бяха съвсем лаконични, като Станислав Иванов отговори на въпроса на bTV само с: „Не“.

Корнелия Нинова отказа коментар.