Депутатът от Реформаторският блок Вили Лилков предлага малките безпилотни самолети, т.нар. дронове, да се регламентират със закон. Това може да стане с промени в Закона за гражданското въздухоплаване, но кога точно ще се случат – все още не се знае.

Идеята е да не изоставаме от световните тенденции. Дроновете, както е популярно да ги наричаме, могат да са от ползват в случаи на ремонтни дейности, при катастрофи и бедствия и аварии.

Идеята е да има регламент за ползването на умните машини. В САЩ, например, е забранено дроновете да се издигат над определена височина и да не летят в определен радиус от най-близкото летище.  

Дроновете могат да помогнат при издирване на хора, при първа медицинска помощ и дори да охраняват границите.

„Много по-лесно е вместо да се издигат стотици метри огради и да хвърляме пари за това да извършваме такова наблюдение”, коментира Вили Лилков.

При ясен закон дроновете няма да могат да се ползват за подслушване, гарантира депутатът. Всяка машина трябва да има идентификационен номер и да се знае кой е собственикът ѝ.

„В Китай са разработили система, която контролира дроновете и ако се приближат да стратегически обект, ги унищожават с лазер”, заяви Лилков.

Дронове има във Военната академия. Желаещи да се обучават за пилоти също.

„Друго изключително важно за България е наблюдението на пътищата за инфраструктурата, това е едно от перфектните средства за наблюдение на нарушители на пътищата”, отбеляза полк. проф. Димитър Недялков от Военна академия „Георги Стойков Раковски”.

Именно снимки от безпилотен самолет показаха преди време точно какви са щетите от взривовете в Горни Лом.

По нашите ширини трябват правила. Един албански дрон за малко да скара страната със Сърбия. Безпилотен апарат със закачено на него знаме на Велика Албания прелетя над стадиона в Белград и предизвика бой по балкански.

Очаква се следващата седмица да има обществено обсъждане по темата с експерти от Военната академия и БАН как точно дроновете да бъдат полезни, без да бъдат използвани нерегламентирано.