В България няма правосъдие – законите дават възможност на убийци да протягат делата срещу тях безкрайно. До това тъжно заключение е стигнала Христина Стоянова – майка на студента по медицина Михаил, който през 2008 година бе убит в столичната Борисова градина „поради факта, че приличал на гей”.

Обяснението направили лично задържаните за престъплението момчета, които признали, че „прочистват парка от гейове”. Четири години след извършеното от тях убийство обаче, все още по случая няма обвинителен акт.

„За 24 месеца, те правят 20 преразглеждания на мярката им за неотклонение, която през цялото време е домашен арест. Всяко такова искане обаче трае по месец, тоест умишлено се бави делото вече поне 20 месеца”, казва майката на Мишо пред bTV.

Според нея убийците на сина й са участници в организирана банда, която „вилнее” не само в Борисовата градина, но и в района на Окръжна болница и около хотел „Плиска” в София. Те имали зад гърба си близо 10 подобни нападения – провокирани от омраза. Въпреки доказателствата за вина обаче случаят буксува.

Именно поради тази причина в петък приятели и близки на Михаил, както и активисти от неправителствени организации, организираха протест пред Съдебната палата в София. Те настояха за ускоряване на развитието по случая, така че виновните лица да си понесат отговорността.