Много важна е колаборацията на съда и синдика, трябва да има взаимно доверие, трябва да има психологически комфорт, когато се работи. Всеки съдия работи с определен брой хора, с които работи най-добре.

Това обясни съдия Румяна Ченалова, която беше обвинена от френския посланик за това, че е спомогнала за кражбата на френски фирми чрез назначаването на станалия известен покрай TV7 Синдик Панайот Велков.

Макар специално да подчерта, че няма близки отношения с него, тя призна, че „Велков е различен от останалите синдици, неговата работа не е толкова формална. Той е активен, буквално живее в тези дружества”. Ченалова призна, че го е назначавала и преди (макар и само за 6 дни), но посочи, че не е лъгала ВСС при изслушването си, когато е казала, че не помни конкретната ситуация.

Тя посочи, че работи с още 14 синдици.

Обяснението за това защо делото за фирмите е разпределено часове след другите беше организационно – процедурите по несъстоятелност били отделна група.

Търсете вината другаде

Магистратът продължи с контраатаката си срещу „Белведере Дистрибуция” ЕООД и „Домейн Менада” ЕООД, която започна преди дни с подробен доклад, качен на страницата на Софийски градски съд.

„Френският посланик е бил подведен, защото фактите се поднасят едностранчиво от страната, която имат определен интерес от развитието на производството”, заяви Ченалова. По думите й фирмите наистина са представили доказателства, че са платили задълженията си, но по закон кредиторът е този, който може да спре производството.

Тя съобщи, че има още четирима нови кредитори, като не може да се твърди, че те са били допълнително присъединени, защото вещо лице решава кой може да има претенции към компания в несъстоятелност.

„В хода на това производството са установени неправомерни действия на двамата управляващи - синдикът с идването си е посочил, че те имат задължение да му съдействат като му предоставят документация, трябва да поискат съгласие за всяко едно разпоредително действие, което ще извършат. Веднага, след като синдикът ги е запознал със задълженията, управляващите са започнали да теглят пари на каса, да сключват договори”, разказа детайли от делото съдията.

Тя допълни, че според годишните доклади на двете френски фирми, пасивите са превишавали значително активите, имали са милиони задължения по фактури към доставчици и са били практически декапитализирани.

В същото време, по думите й, Велков се разпоредил да се платят заплатите и сметката за ток, за да продължава дейността. Магистратът изключи варианта да не е била уведомена от него, че е сключил скъп договор за охрана с „Делта Гард” (фирма на небезизвестния Митко Каратиста, охранявала и TV7-б.р.).

Този филм не сме го гледали?

Съдия Румяна Ченалова остро се възпротиви на твърдението, че основно при нея се падат делата, свързани с Делян Пеевски и Цветан Василев. По думите й всяко от спорните дружества има по няколко производства, които се падат на различни състави.

Само с едно дело (което е при Ченалова) е знаковото ТЦ-ИМЕ, чрез което семейството на Делян Пеевски преди години купи вестниците „Монитор”, „Телеграф” и „Политика”. Адв. Мартин Апостолов от неговия Съвет на директорите разказа за събития в дружеството, забележително сходни с тези във френските фирми.

„Появява се един фиктивен кредитор, к твърди, че има вземане към определена фирма. Подава молба в съда за обявяване в несъстоятелност. Освен това иска и обявяване в несъстоятелност на друга фирма, която няма задължения към него. Системата за случайно разпределение на делата определя съдия Ченалова за докладчик. Назначава се синдик, той назначава „Делта Гард”. Нас ни охраняват за 35 000 на месец. Охранява се един офис 100 квадрата. Охранява се софтуер, компютри. Борци – не знам, но имат визия на едновремешните мутри”, разказа Апостолов.

По думите му исканите от кредитора 14.5 млн. лева са били платени в рамките на 2-3 дни, но вече 5 месеца съдът не се е произнесъл и така синдикът и охраната остават. Любопитното в случая е, че Ченалова се е произнесла по отношение на фирма, регистрирана на Британските вирджински острови.

Съдията контрира, като посочи, че Апостолов е бил пълномощник на ТЦ-ИМЕ, но преди време е бил оттеглен. По думите й е била нужна проверка от вещото лице за истинността на плащането, тъй като е било през поставената под надзор по това време КТБ. Ченалова подчерта, че не може да контролира друг параметър освен цената в договора за охрана.

Един беззащитен съдия

Ченалова беше категорична, че няма начин чрез съдебни процедури да бъде открадната фирма в България. Тя коментира, че е обект на атака, а нито една професионална организация не се е обявила в нейна защита.

„Аз съм български съдия и съм част от българския съд, на който се дължи уважение, защото въпреки тежките условия и тежките упреци продължава да работи.