БСП поиска оставката на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и внася подписка за оставката в парламента, съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова на брифинг.

Тя отбеляза, че парламентът не работи вече шеста седмица и има заседания от по 23 минути. По думите й това е така, защото правителството и мнозинството нямат управленска и законодателна програма.

“В същото време законите, които ние внасяме, не се гледат нито в комисии, нито в залата. По това време ГЕРБ чете декларации пълни с омраза и конфронтация, които целят да прикрият управленската им немощ”, посочи Нинова.

По думите й те лицемерно искат национално съгласие, но умишлено прокарват разделителни линии. "Ние сме, цитирам от стенограмите, „небългарска социалистическа партия”. Клахте българите, както и турчин не ги е клала", заяви Нинова.

Тя поясни, че Главчев не изпълнява правилника на Народното събрание и не наказва народните представители, че отправят заплахи, думи, които увреждат доброто име и непристойно поведение.

"Г-н Главчев не взема отношение, когато от трибуната се случва това, и то от политическата партия, която представлява", заяви Нинова.

Самият Главчев пък заяви, че е готов да се откаже от поста, ако е необходимият виновник, за да може Народното събрание и държавните органи да работят спокойно.

Всички тези несгоди биха си ги спестили, ако г-жа Нинова беше приела председателския пост, но тази хипотеза смятаме за пропусната засега”, посъветва Главчев колегите си отляво.

Законопроектите, в това число и на БСП, веднага са разпределени в комисиите, да си направят справка там защо не се разглеждат, коментира нападките Димитър Главчев.

За езика на омразата той обясни, че предварително не може да знае текста на декларация от името на парламентарна група. Ако при такова изявление отнема думата, ще означава, че има мракобесие от моя страна, потъпкване свободата на словото, добави той. Но като се изключат декларациите от името на група, тонът в залата, според него, е балансиран и коректен.

Социалистите поискаха оставката на Главчев след скандал с ГЕРБ в пленарната зала, в който двете партии си размениха нападки политически нападки и влязоха в спор за комунистическото минало на страната.

 Заради скандала опозицията напусна залата и не чу другата сюжетна линия на скандала, в която лидерът на „Воля” Веселин Марешки се беше обидил на критиките, че е бил във Ватикана. Той поиска депутатите, освен икономически конфликт на интереси, да обявяват дали имат наркотична, алкохолна или хомосексуална зависимост.

Според него всеки трябва да каже заради какви свои зависимости гласува за определен закон. Абсолютен цинизъм е такива хора да се подвизават във властта, някои от тях в НС,категоричен е Веселин Марешки. Той се надява визираните от него депутати сами да се разпознаят и да напуснат парламента доброволно.