Продължава разследването за жестокия побой над 18-годишен ученик от Враца, вследствие на който той почина. Биячите остават в ареста.

24 часа след инцидента все още няма категорично съдебно-медицинско заключение за причината за смъртта на момчето, тоест не е ясно дали побоят е пряката причина. Затова и няма повдигнати обвинения към двамата мъже, които са в ареста.

Организира се и мълчалив протест срещу агресията на улицата.

Близки и приятели на Тодор ще настояват за бърз и справедлив процес, за максимално високо наказание на извършителите, както и да се пресече агресията на улицата. Тази година той е трябвало да бъде абитуриент.

18-годишният Тодор е тренирал бойни изкуства, но никой не го е познавал като конфликтна личност, разказва братът на жертвата.

"Тренираше осем години, аз лично го заведох в залата, осем години таекоун-до, като за тези осем години на улицата не се е бил нито веднъж, защото спортистите са учени на възпитание, учени са на уважение преди всичко. Не виждам причина здрав и възрастен човек, който е два пъти по-голям от него, да не спира да го бие, каквото и да е станало, колкото и да си гневен, в един момент трябва да спреш, ако си човек”, сподели Ивайло Йорданов, брат на Тодор.

Ден на траур обявиха днес в СОУ "Васил Кънчов", където е учил убитият Тодор във Враца. Съучениците на момчето се събраха преди учебните занятия заедно с младежите от клуба по таекуондо, с които Тодор е тренирал, на мълчалив протест пред училището.

Дванайсети „А" клас е притихнал, както никога. На последния чин до прозореца вместо Тодор стоят цветя. До него и в училище, и в последния му час е била приятелката му Грета.

„Как за секунди ни взеха най-добрия ангел на света, не го проумявам, аз бях до него, те го нападнаха, той се отбраняваше, не знам, не го проумявам”, каза тя.

„Най-много съм възмутена от хората, които са стоели отстрани и са гледали, видяхме, че има достатъчно много такива”, заяви Ива Иванова, преподавател по история.

„Аз обаче се надявам от името всички виновните в случая, тези двама братя да си понесат заслуженото, защото за мен това е убийство - посред бял ден”, коментира Димитър Марков, директор на СОУ „Васил Кънчов".

От вчера със съучениците на починалото момче работят психолози.

„С децата трябва да се работи поне в две посоки, едната е преработване на травмата, защото това наистина е много тежък шок и стрес, и другото е да се преодолее това много тежко чувство за несправедливост, което те в момента преживяват, както и желанието за мъст”, каза психологът Стоянчо Христов.


Не проумяват и съотборниците на Тодор от клуба по таекуондо, където момчето е тренирало осем години. „Никога не съм долавял агресия или нещо подобно, спокоен, уравновесен”, описа тодор съотборникът му Владислав Стоев.

Единият от братята биячи е стар познайник на полицията, разследван е за кражба и шофиране в нетрезво състояние.

В града настояват за създаване на общинска полиция. Стотици подкрепиха призива на спонтанно организиралата се след трагедията група във Фейсбук „Да се преборим като врачани" за мълчаливо бдение тази вечер пред полицията в града.