Парламентът очаквано избра авторът на новия Закон за Сметната палата за председател на одитната институция. Лидия Руменова получи подкрепата на 95 депутати, нямаше "против" и "въздържали се". Народните представители от ГЕРБ и "Атака" не участваха в гласуването.

Руменова участваше в писането на новия закон за Сметана палата, с който беше сменен дългогодишният шеф на институцията Валери Димитров. Тя беше единственият кандидат за поста, издигната от БСП и ДПС.

Отворен човек

„Отворен човек съм и мога да работя с всички парламентарни групи, стига интересът ни да е в една посока на усъвършенстване на начина, по който се изразходва общественият ресурс”, каза Лидия Руменова пред НС. „Благодаря за доверието, което ми оказахте. Отчитам голямата отговорност, която поемам, и очакванията на обществото по отношение на функцията и ролите, които следва да изпълнява Сметната палата” каза още тя.

При обсуждането на избора за нов председател на Сметната палата депутатите кандидатурата на Руменова беше представена от председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев. „Убедили сме се в нейните познания в областта на одита, на правото, в разработването на документи и всичко необходимо за този пост”, заяви депутатът от ДПС.

По сестрински

„Започва назначаване на председател бързи и тихо. Сестринските партии ДПС и „Атака” ще командват парада в Сметната палата. Това е кулоарната клюка. Не направихте малката крачка г-жа Руменова да се срещне с парламентарните групи, да каже каква е нейната визия, да търси подкрепата на парламентарните групи”, разкриткува Менда Стоянова от ГЕРБ. Тя призова Руменова да опровергае опасенията и да не прави чистки в одитната институция, както и да не изпълнява партийни поръчки.

Още преди заседанието на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти, че партията няма да одобри кандидатурата на Руменова. Според него Сметната палата е поредната институция, която вече няма да съществува.

„Как може бивша съветничка на Станишев да дойде като институция и да одитира политическите партии”, попита Борисов. „Разпадът в държавата е тотален. В България нищо не е прогнозируемо. Затова и инвеститорите бягат, затова безработицата е с 40 000 повече отколкото им я оставихме, затова инфраструктурните проекти се замразяват, спират се плащания”, констатира Борисов.

Той препоръча на министрите да си вземат отпуск по време на изборната кампания, за да се стабилизира държавата.

Новият Закон за Сметната палата предвижда одитната институция да стане колективен орган, който ще се състои oт осем членове и един председател. Членовете и председателят на институцията ще се избират на партийно-квотен принцип от Народното събрание. До 14 дни Лидия Руменова тя трябва да предложи останалите 8 членове на ръководството на Палатата.

Ново 20

Междувременно, Йордан Цонев от ДПС предложи да се създаде Комисия за защита на конкуренцията и потребителите. Това предвижда проектозакон, внесен от него в деловодството на Народното събрание вчера.

Предвижда се обединеният орган да има седем членове като председателят има трима заместници, всеки от които отговаря съответно за конкуренцията, за потребителите и за обществените поръчки. В проекта се предлага председателят да се избира от Народното събрание с петгодишен мандат, а по негово предложение се избират отново от парламента членовете на комисията, също за 5 г.