Заради решение на Надзорният съвет на Здравната каса да се отложат плащания,- аптеки заплашиха, че ще връщат пациенти.

Проблемът доведе до извънредно заседание на Надзора в кабинета на един от заместник-министрите.

По информация на bTV, вчера вечерта на заседание на Надзорният съвет на здравната каса е взето решение всички пари, които се дължат на аптеките за първите две седмици на ноември да се отложат и да им се платят чак през януари. Става въпрос за около 31 милиона лева. Решението е взето въпреки предложението на оперативното ръководство на касата все пак част от тази сума (около 6 млн. лева) да се плати сега.

Фармацевтичният съюз реагира остро и заплаши, че може да се стигне до там, че аптеки да отказват да отпускат лекарства с рецепта, особено скъпоструващи. „С това решение Надзора бомбардира баланса и стабилността на системата", заяви председателят на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов.

Съгласно сключените договори, при неплащане от страна на касата аптеките имат право да спрат отпускането на лекарства. Върху забавените плащания касата дължи лихви.

Следобед беше свикано извънредно заседание на Надзора в кабинета на заместник-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков, който е и председател на Надзора. В резултат 3 от дължимите 30 милиона лева все пак ще бъдат платени сега. Дали парите ще стигнат до аптеките, предстои да разберем.