Последната измамна схема, която нашумя – за купуване на общински жилища в София на ниска цена, е „заработила“ стотици хиляди левове. В нея наивни хора вярвали, че дават пари на държавни служители, които да ги уредят да си купят жилища. Изгорелите, които се срещнаха с екипа ни, са давали между 8 и 50 хил. лева на жена на име Иванина, която се представяла за близка на кмета на София. Друго направление в дейността на Иванина е събиране на суми от осиновени деца, които търсят биологичните си родители и родители, които търсят децата си.

Репортерът Стоян Георгиев се срещна с част жертви на измамата, вижте във видеото:

Преди дни в предаването „Тази сутрин“ по bTV Лили Апостолова, администратор на фейсбук групата „Търсим се“, каза, че страницата им е била копирана от друга страница – „Къде си“, която се използва за фалшиви информации, особено за подвеждане на хора, които търсят своите биологични родители или деца.

Днес в предаването двама от администраторите на „Къде си“ – Люси Антонова и отец Рафаил, отрекоха тези твърдения. Те посочиха, че другите двама администратори на групата са Дарина Атанасова и Ивелина Петкова, създателите на сдружение на осиновените „Къде си“.

Този сайт не се използва, за да се подвежда никого по никакъв начин. Това е просто фейсбук група, публикуваща информация за хора, които търсят своя биологичен произход, или майки, които са оставили децата си за осиновяване, каза Антонова.

По думите на двамата те не познават Иванина, тя не участва в сдружението, нито в групата и доколкото знаят, преди над три години е била принудително изгонена, защото е искала пари от потребители за лични нужди.

Снимка: bTV

Антонова посочи, че е лъжа, че във фейсбук групата се плаща, като добави и че за миналата година членският внос на сдружението е общо 20 лв., а от дарения то е получило под 800 лв.

Това е поредният случай на измамник. Изведнъж, непонятно защо, беше замесено името на сдружение „Къде си“, защото Иванина се е подвизавала във фейсбук група преди три години, каза отец Рафаил. След тези тежки обвинения към „Къде си“ и накърняването на името на сдружението ще бъдат заведени дела, добави той.

Вижте целия разговор във видеото: