Вратичка в закона позволява отделянето на частни плажове по българското Черноморие. Има ли нарушения на правилата и може ли една сянка на плажа да струва колкото половин минимална заплата - Лора Стаматис разказва поредната плажна история от Южното Черноморие.

Проверките за нарушения на плажовете не спират цяло лято. Не спират и жалбите на туристите за ограничаване на достъпа.

Кой какво е свършил от началото на сезона? След като констатираха над 600 нередности по плажните ивици, експерти от Министерството на регионалното развитие отново тръгнаха по плажовете за повторни нарушения. Но оказа се, че в случая с къмпинг "Веселие", където за шезлонг и чадър се плаща над 100 лева, всичко си е наред.

С табели за чадър за 50 лева и шезлонг за 30 управата на луксозен ваканционен комплекс на бившия къмпинг „Веселие” край Созопол пази част от плажа за собствените си гости. Вчера в "Тази сутрин” министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев обеща, че ще разпореди проверка на въпросния плаж.

Провокирани от космическата цена за сянка, предаването също реши да открие кой има право да се пече на него. И не само това, има ли изобщо хора, които са готови да се разделят със 110 лева за два шезлонга и един чадър.

Табели „Частен имот” и „Внимание, зло куче" са забити от двете страни на луксозния комплекс, едната направо върху дюните. Има и други - „Забранено преминаването", „Забранено за нудисти". И една с цената на услугите - 50 лева за чадър, 30лева за шезлонг.  

Цената е доста солена не само за българи. Ползването на два шезлонга с чадър излиза 110 лева. За сравнение, за същата услуга в съседната зона туристите плащат 10 лева. Но и да искат да ползват ВИП-зоната, няма как да стане.  

Луксозната ивица е отделена от останалата част на плажа с бутикови палми. И е запазена територия за гостите на хотела, които ползват услугите безплатно.  

При опит да бъде намерена управителката на комплекса момчето на бара повика охраната.

По телефона бизнесменът Йоско Спиридонов, представил се за пълномощник на собствениците, обясни, че става въпрос за икономическа бариера - туристите, които не са гости на хотела, могат да преминат през плажа, но не и да се пекат на него. Освен ако не си платят солената такса. Аргументът му - плащат наем за тази част от плажа на концесионера.  

Проблем според него бил не достъпът до плажа, а нудистите, които ходели на тълпи и смущавали гостите на хотела.

Експертите от Регионалното министерство не открили нито табелите, нито някакви нередности. Все пак обещали периодично да проверяват плажа.

Областна управа, която отговаря за 15 плажа по Южното Черноморие е установила нередности по всички ивици - най-честите нарушения са неспазване на изискването за 50% свободна площ и заведения, по-големи от разрешеното. Съставени са предписания и на стопани на плажове, чиито ивици са били мръсни.