На Балканите лъжите и историята често разменят местата си. И ако до скоро те бяха пазени за вътрешна консумация, преди 2 години македонското правителство реши да затвори всички усти с твърде голям залък - проекта „Скопие 2014". Според репортерът на bTV Иван Георгиев идеята е да се затвърди вярата на македонските граждани, че са наследници на антична Македония и на Александър Македонски. Като част от проекта в центъра на македонската столица се строят сгради в бароков стил.

"Мнозинството от македонците вече се смятат за наследници на антична Македония. Центърът на Скопие прилича на Дисниленд или парка на Астерикс в Париж", каза Любчо Георгиевски, министър-председател на Македония 1998 – 2002.

"Има и куриозни случаи, когато министърът на вътрешните работи ме убеждаваше, че всъщност животът на Земята е започнал от това, че всъщност в Библията така е било записано, имало в началото и камък, и дърво, и македонец. И той е трил камъка и дървото и така е тръгнал животът на Земята", разказва Александър Йорданов, посланик на България в Македония  2001-2005.

"Името "славяни" идват от македонските славяни! От македонските "склавинии". Първото име на Самуиловата държава било "Склавиния", не е било България!", категоричен е акад. Блаже Ристовски, Македонска академия на науките.

"Ако отворим учебниците в училищата в Република Македония ще видите, че пише как българите няколко пъти са окупирали Македония, как българите са били фашисти. Личности от българската история като от Кирил и Методий, цар Самуил, братя Миладинови, Гоце Делчев, та дори да стигнем и до Вапцаров, които там в техните учебници са представени като някакви македонци по националност, който не само са македонци, ами са се борили и против българите", обясни Красимир Каракачанов, председател на ВМРО-БНД.

"И още повече, че мисията на Кирил и Методий е мисия антибългарска! Днес те ги славят и добре ги славят Кирил и Методий като национален празник, но въпреки това тяхната мисия е в основата си антибългарска", смята акад. Блаже Ристовски.

Академикът е един от уважаваните представители на Македонската академия на науките, той е основоположник на "македонизма", обясни още репортерът Иван Георгиев. Според него с този проект управляващите в Македония се опитват да си решат вътрешните си икономически проблеми, като например безработицата в страната е около 30-40%. Същевременно албанското малцинство скоро няма да е малцинство, а след предстоящото преброяване, опасенията са, че албанците ще искат нови права.

Интелигенцията в страната, разбира се, усеща комичната страна на цялата тази история.