"Случи се това, е една флотилия тръгна към Ивицата Газа знаейки, искам да подчертая това нещо, знаейки, че тя е обявена за военна зона и знаейски, че Израел ще спре тези кораби с цената на всичко”. Така започна своя разказ журналистът от bTV Светослав Иванов, който заедно с оператора Валентин Василев, беше задържан при кървавия инцидент между израелски командоси и пропалестински активисти.   

"Това, което си мислехме преди отпътуването на корабите беше, че вероятно преди да навлязат в 20-километровата зона на териториалните води, тези кораби, може би, ще спрат. В последния ден стана ясно, че няма да спрат пред нищо. Това решение го взимат капитаните на корабите, всичко беше координирано.  

Ако нямаше медии, това беше ясно на организаторите, които бяха много... около 50 неправителствени организации, повечето пропалестински но и организации, които се занимават с човешките права, борят се за мир по света и т.н. Нямаше ли медии, можеше да стане и по-страшно. Нямаше ли го турският кораб, който седи в основата на това, което се случи, защото имаше много предпоставки за провокации. Няма какво да се лъжем – предпоставки имаше в момента, в който, Вальо може да каже – видяхме мащабите на турската група”, каза журналистът.

"540 бяха турските граждани на този лайнер – огромен. Това се координираше в момента, в който капитаните се събраха, вече преди да тръгнем всичките кораби, се координираше с капитаните кой да бъде първи. Те определиха първият кораб да бъде с турските граждани, с мисълта, че няма да стрелят по тях. Аз това съм го снимал просто, нападението над турския кораб”, прибави Валентин Василев.

"Вальо имаше около една минута да снима каквото може, тъй като беше много тъмно. Подобни акции се извършват рано сутрин. Още в десет вечерта започнаха предупрежденията по радиото. Ние се събрахме всички в кабината на капитана. Бяхме журналисти и от друга страна имаше много американски граждани, някои от които пропалестински активисти, други абсолютно независими хора, които отиваха просто да видят какво ще се случи. Не мога да кажа, че това беше организирана провокация, но имаше предпоставки да се случи това, което се случи. Да се мине, а ако не се мине, поне този случай да влезе в световните новини, както влезе. Но никой не е предполагал каква човешка цена ще бъде платена от турския кораб”, призна Светльо.

"Сега, според нашия капитан, нашият кораб е трябвало да спре преди териториални води на Ивицата Газа”, обобщи Вальо.

"Първия ден капитанът ни каза, аз ви обещавам - няма да рискувам живота ви по никакъв начин”, разказа още Светослав.

Целия разговор можете да чуете в прикачения файл.