"Свиря цял живот, друго нищо не съм правил. Със Стинг съм направил повече от 1200 концерта. Може да се каже, че с него сме приятели. Динамиката с водач обаче е да не си много близко до него, така сме професионалисти". Това заяви в студиото на "Тази сутрин” Доминик Милър, дясната ръка на легендарния музикант. Милър е в България за концерта си в Sofia Live Club тази вечер от 22 ч. След това ще се върне у нас за да свири със Стинг на 7 юни.

„Измислянето на музика е комбинация от работа, изучаване на музикалната теория и отваряне на очите - на прозорците, към креативността и таланта. Не знам откъде идва, може би от Господ. Човек трябва да е възприемчив към сигналите на креативността, на творчеството и след това да превърне опита си в музика”, смята Милър.

Той сподели, че през годините е бил повлиян от най-различен стил музика – от класическа до хеви метъл. Разкри, че за една от най-популярните песни Shape of my Heart, е бил вдъхновен от Шопен и начина по който той е използвал акордите. "Когато бях на 10-11 г. слушах Джими Хендрикс и реших, че точно това искам да правя. Разбира се - слушах и Бийтълс и Йохан Себастиан Бах”, разкри той.

Музикантът обаче призна, че е жертвал живота си за музиката и не е много добър баща и съпруг, но обича семейството си безрезервно и много от песните му са посветени на най-близките му хора. Радва се и на своите шест деца, а в две от тях вижда потенциал също да се занимават с музика.

Доминик е у нас благодарение на една много талантлива българска цигуларка, с която се запознават преди години и споделят обща страст към музиката. Дорина Маркова е помощник-концерт майстор на Лондонската кралска филхармония. Завършила е и е работила у нас. След това тръгва за чужбина, като във Великобритания я отвежда конкурс за водач във филхармонията.

Най-важното за един музикант обаче е вдъхновението, което идва от публиката. Милър заяви, че хората в различните страни реагират по различен начин, което е чудесно изживяване. Например, в Испания обичат в музиката да има драма, в Америка реагират на спектакъл, свързан с рокендрола, в Турция реагират на ритъма в такт 7/8.

А как ще реагира българската публика? Легендарният музикант ще разбере довечера на концерта си у нас.

Целия разговор чуйте в прикачения видеофайл.