Пако де Лусия пристигна в България. Тази вечер в зала 1 на НДК е концертът на световноизвестният китарист и композитор. Пако де Лусия отказа ВИП посрещане, за да не  се отделя от своите музиканти и първото, което поиска, е да излезе на чист въздух... и да запали цигара.

"Цигара! В цялата работа трябва да има и малко дим!”, каза музикантът.

Как издържате на полетите, като оушите така? Навсякъде е забранено.

Този път издържах. Отзад ни подпираше хубав вятър и пристигнахме бързо, само за 2 часа и 40 минути.

Това означава ли, че 2 часа и 40 мин може да издържите без цигара?

Не за съжаление!

Това е последният концерт от турнето разбрах.

"Да, но ние никога не казваме последен на испански, защото носи лош късмет. Винаги е предпоследен. Това са 10 месеца, в които бяхме на турне. Започнахме февруари и сега съм много изморен. Трябва ни почивка", сподели виртуозният китарист.

Роден в Андалусия, започнал да свири на китара още 7 годишен, Пако де Лусия печели първата си награда като музикант след 4 години. На 12 заминава на първото си турне, а на 14 е първият му студиен запис.

"Баща ми е китарист и двамата ми по-големи братя, аз съм най-малкият от тях. Те също пееха и свиреха и това беше моето училище. Музиката беше навсякъде. И беше съвсем естествено да започна да свиря в къщи"

До колко фламенкото е формирало характера ви?

"Тук стана по-сложно. Циганският характер може би, но аз не съм циганин. Роден съм сред цигани, живея с тях и цял живот ще бъда с тях. Но мисля, че характерът на циганите  много добре се идентифицира с това, което е фламенкото", каза Пако де Лусия.

В своята дълга кариера Пако де Лусия свири със най-големите музиканти, триото Лусия Маклафлин и Ал ди Меола става емблематично за края на 70-те години, а албумът им "Петък вечер в Сан Франциско" е мултиплатинен. Експереминтира в джаз, фънк,  класическа и етно музика но винаги се връща към фламенкото и го преоткрива с ново звучене и с млади музиканти. Смесвайки стилове, той създава едно свое измерение във фламенкото.

"Аз винаги съм защитавал фламенкото, защото  никога не са се отнасяли добре с него. Баща ми много е страдал от това, защото на музикантите свирещи на китара, не се гледаше с добро око. И когато бях много малък, аз се заклех, че няма да спирам да свиря докато фламенкото не стане международно познато и признато. За мен това е музиката на моя живот и заслужава световното признание, което вече има", каза музикантът.

Тази вечер на сцената Пако де Лусия ще излезе с още 7 музиканти  - един китарист, бас, хармоника, двама певци и един фламенко танцьор и обеща, че този концерт ще бъде истинско дуенде.