Обвиненият за подкуп и търговия с влияние съдия от Велико Търново излезе от ареста. Софийският градски съд му наложи парична гаранция от 7 500 лева. Искането на прокуратурата за постоянно задържане беше определено от съда като неоснователно.

Славчо Петков влезе с белезници в съдебната зала. Спокойно застана на мястото но обвиняемия и обясни, че не е вземал подкуп. Но отказа да коментира поведението на Емил Шопов, който подаде сигнала срещу него. С обяснението, че е много рано.

"След три безсънни нощи не съм в състояние, разберете, да кажа каквото и да било, така че по-добре изчакайте - обещавам ви да говорим. Чакам си съдбата, това е”, каза Петков.

Не може един човек да е задържан зад решетките само защото е магистрат, мотивира своето решение съдията по дело. Още повече, че не са разпитани всички свидетели, не са събрани всички доказателства, а обвинението би трябвало да провери дали наистина става дума за подкуп или измама.

"Не би могло в държавата да се допусне някакво противопоставяне между хора, които са задължени да крепят тази държава. Защото колкото полицията и изпълнителната власт крепят държавата, толкова и съдът крепи държавата. Достатъчно е да се види процентът на осъдителните присъди”, коментира Владимир Астарджиев.

Съдия Астарджиев каза в мотивите си, че журналистите и политиците първи трябва да се замислят за зачестилите арести на съдии и прокурори.

За първи път в мотивите си съдията не отдели никакво внимание на здравословното състояние на Петков. И определи паричната му гаранция след анализ на финансовите му възможности.

След 60 часа зад решетките сагата за великотърновския съдия Славчо Петков завърши в Националната следствена служба. Обвинението ще обжалва магистратското решение и мярката за неотклонение на съдията от Търново ще бъде гледана и от Софийския апелативен съд.