Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отхвърли тази сутрин пред bTV всички обвинения за незаконно придобити имоти.

„Имотът, който се претендира, че е нулева ставка е на съпругата ми. Той е прехвърлен от нейните родители. Вторият имот, който те са прехвърлили на непълнолетната ми дъщеря също е с нулева ставка, тъй като тя е непълнолетна”, обясни в студиото на “Тази сутрин” Цветанов. Имал и една шеста наследство от имот на родителите си, след като баща му починал преди 12 години. От 1973 години до сега живее със семейството си в четвъртия имот, който от 1991 година му е прехвърлен от родителите му. Цветанов отхвърли и твърденията, че е плащано кеш.

„Аз ще ги изплащам в рамките на 30 години, всеки месец по 900 лева. Двата са един до друг. Разглеждам ги като едно, защото в момента са един апартамент (80 и 113 кв. м.). Когато направихме сделката бяха на акт 14 и не можеше да бъде осъществено окрупняването на тези два терена. Всичко, което е за двата апартамента е плащано по банков път и няма един лев, който да е платен кеш. Произходът на всеки един от левовете, които са превеждани по тези сметки, го има в банките, от които са преведени”, каза Цветанов. Парите да плащани от депозити.

Цветанов изтъкна, че цената на купените от него апартаменти през 2008 година е по-ниска от пазарната, защото са купени на етап груб строеж, на акт 14. А Цветанов е кум на човека, от който го е купил.

„Няма нещо, от което да се притеснявам. И това, което се хвърля в публичното пространство са неща, които са декларирани в годините назад – и като служител на МВР, на зам.-кмет, и когато станах депутат, и когато станах министър”, каза Цветанов. Стойността на двата апартамента с два гаража е 255 хиляди лева. По-малко от половината е по кредита, а останалото е платено по банков път в началото.

В момента по някакъв начин се търси диалог с Алексей Петров

и понеже не може да осъществен, това се извършва от неговите посредници. Имотите са декларирани, може да се направи журналистическо разследване”, каза Цветанов. На зрителски въпрос как за 26 години стаж е събрал парите за имотите, вътрешният министър каза, че всичко, което е плащано е ясно. Влоговете му са от 1995 година.

Всички пари са декларирани, каза вътрешният министър. Парите спестявал и от консултантски услуги за  законодателството ни, свързано с пребиваването им у нас и за криминогенната обстановка за инвестиции в България.

Цветанов посочи, че всички изнесени данни са били известни още когато е бил зам.-кмет и когато е станал министър и попита:

Защо Яне Янев задава тези въпроси сега?

„В тази атака в момента трябваше да обяснявам 2009 година, че страдам от странно заболяване и припадам, когато се виждам с хората. След това трябваше да обяснявам, че когато обикалям и правя структурите на ГЕРБ не съм забременил една девойка, която трябваше да роди лятото на 2010 г. След това трябваше да застана зад съпругата си за това, което беше изписано за нея, точно на рождения ден малката ми дъщеря”, каза Цветанов

Не мога да се обяснявам постоянно за всичко

което ще пишат тези недоброжелатели. Защото Алексей Петров е едно лице, което се очаква да му бъде повдигнато обвинение, свързано с рекет и изнудване. Цветанов посочи, че атаките срещу него през 2009 г. дошли от в. „Уикенд”, чийто редактор тогава бил Недялко Недялков, а сега той е главен редактор в „Галерия”. Тези, които са приятелите на Алексей Петров, като Явор Дачков, като Яне Янев, естествено е да задават тези въпроси, защото Алексей Петров не може сам да излезе и да ги зададе.

„Няма да изпадна в зависимост, няма да изпадна в подобни манипулации, които искат да се упражнят върху мен. Няма нещо, от което да се притеснявам”, категоричен бе вътрешния министър. Цветанов отрече да е имал достъп, откъдето са изчезнали пари.

Взаимоотношенията ми с Алексей Петров никога не са били по-различни от тези, които са и днес. Аз този човек не съм го познавал. Единствените случаи са били, когато е бил в кметството и съм го виждал”, каза още Цветанов.

Предложенията и всичко, което се знаеше за неговото израстване в години, докато съм бил в системата на МВР, е, че през цялото време от 1998 година всичко това е било с помощта на политици и с протекцията на бившия главен прокурор Никола Филчев, каза вътрешният министър. По думите му там е разковничето.

„Филчев беше с изключително голям размах и с изключително голямо влияние, недейте да го подценявате”, допълни Цветанов. Той обеща обвинителният акт срещу Алексей Петров за рекет и изнудване да влезе скоро в съда. За останалите обвинения е необходимо още време за експертизи.

Попитан дали има доказателства за договорка с магистрати за пускането на Алексей Петров, Цветанов отговори: „За голямо съжаление по много от случаите има протичане на магистрати, на полицаи. Не са малко случаите, не конкретно по този случай”, каза Цветанов.