Българинът Живко Русев, който беше задържан преди повече от година за пренасяне на 135 килограма хероин, беше осъден на доживотен затвор. Новината потвърди за bTV заместник-министърът на външните работи Марин Райков. Външното ни министерство в момента се запознава с подробностите по присъдата и мотивите на съдебния състав.

Живко Русев е осъден на доживотен затвор, въпреки че според иранското законодателство за пренасяне на хероин виновните се наказват със смърт. Той ще има възможността да обжалва присъдата си пред още две инстанции.

Ако присъдата бъде потвърдена и от тях, осъденият ще трябва да остане в ирански затвор, защото България и Иран нямат двустранен договор за правна помощ.

"В тези няколко месеца, три последни месеца, нееднократно и аз лично и други мои колеги сме подчертавали пред иранската страна, че дори евентуалността от смъртна присъда е напълно неприемлива за българската страна. От тази гледна точка има известно облекчени, но когато става дума за една доживотна присъда е много трудно да се говори за задоволство", каза Райков.