Нова трагедия разтърси Съединените щати. 13 души загинаха и 30 бяха ранени, когато офицер от американската армия откри масова стрелба във военна база в Тексас.

Нападателят е задържан. Според командира на базата, преди да открие огън, той извикал: "Аллах е велик". Арестувани са още двама военни, за които се предполага, че са му били съучастници.

Инцидентът станал в медицински център, в който била оказвана помощ на военнослужещи, участвали в бойни действия. Предполагаемият нападател, 39-годишният майор Нидал Малик Хасан, е приет в болница в безсъзнание и е поставен на системи, след като бил прострелян четири пъти от полицията.

"Разследването продължава, но по данните, с които разполагаме до момента, само един човек е стрелял. При залавянето му той е получил няколко рани, но сега е в стабилно състояние", каза ген. Боб Коен, командващ базата.

Хасан трябвало скоро да бъде изпратен в Ирак. Мотивът му засега не е ясен. Знае се, че се изказвал гневно за войните в Ирак и Афганистан. В продължение на шест години, преди да постъпи във базата Форт Хууд през юли, Хасан е работел във военна болница като специализант по психиатрия. Работата му обаче била оценена като незадоволителна.

"Вярвам, че всички ранени ще се оправят. Моля се за семействата, които претърпяха тежка загуба. Надявам се скоро да чуя съпруга си", каза Моника Флин, съпруга на военен от базата.

"И без това ни е тежко, че губим храбри американци в сражения по света. Още по-ужасно е обаче, когато американски войници попаднат под обстрел в наша военна база, на наша земя", заяви президентът.

Сенатът почете с минута мълчание паметта на загиналите, а мюсюлманската общност в Съединените щати осъди нападението. "Форт Хууд" е най-голямото съоръжение на американската армия в света. В нея са настанени голям брой американски войници, завърнали се от Ирак и Афганистан, които страдат от синдрома на посттравматичния стрес.

Агенциите коментират, че американската армия е засегната от голям брой самоубийства и прояви на причинено от стрес насилие при военнослужещи, завърнали се след войните в Афганистан и Ирак.