Напрежението по време на протестите в подкрепа на Катуница изби в агресия в част от градовете, в които организирани в интернет демонстранти излязоха на улицата. Арестувани са над 100 души. Ситуацията бе овладяна късно вечерта от силите на реда.

Близо хиляда души, по данни на полицията, протестираха тази вечер пред парламента в София. Полицията успя да потуши напрежението, като за целта бяха мобилизирани всички сили за борба с безредиците. Пострадало е едно момиче.

Преди това шествието тръгна от НДК, премина със скандиране по булевард "Витоша", за да спре пред сградата на Народното събрание. По-късно протестиращите се разделиха на групи.

По-кротки те бяха само в минутата мълчание в памет на загиналите момчета. По последни данни има 23 арестувани, сред които и 12-годишно дете, зарад спречквания с полицията в столицата.

От „Атака” обявиха, че ще останат цяла нощ пред президентството. Там се намират председателят на партията Волен Сидеров, депутати и активисти.

Протести се проведоха в част от големите градове на страната.

По време на демонстрацията в Пловдив бе нападнат екип на bTV в опита си да събере и покаже всички гледни точки. По последни данни задържаните там са 47 души за хулигански прояви. Засилено присъствие на полиция и жандармерия имаше около Джумая джамия и в района на Аджисан махала. Късно вечерта ситуацията се успокои.

До ескалация на напрежението се стигна и в Бургас, където спонтанно организиралите се демонстранти се опитаха да хванат три ромски жени. Полицията обаче осуети опита им и арестува двама. Протестът приключи, но служители на МВР ще дежурят и през нощта, за да се избегнат нови размирици.

Около 500 варненци успяха да пробият полицейския кордон и нахлуха в ромския квартал "Максуда", скандирайки "Циганите на сапун". След себе си участниците в протеста оставиха счупени прозорци на домове и витрини на търговски обекти. Стигна се до зрелищни арести след сблъсъците с униформените. Сред задържаните е и кандидатът за кмет на морската столица Костадин Костадинов, а общо хората с белезници са над 20.

Прозорците на клуб на ДПС в централната част на Плевен бяха изпочупени. Протестиращите са имали за цел да стигнат до ромското гето в индустриалната зона на града, но са били спрени от полицията.

Навсякъде в страната, където имаше протести, ситуацията е била овладяна от силите на реда, съобщиха от МВР. Пострадали са двама полицаи - в София и Варна. Засиленото полицейско присъствие ще продължи и през нощта, за да се избегнат нови безредици.

Последна редакция в 23.35 часа.

Потребители на "Аз, репортерът" ни изпратиха снимки от Монтана и Ловеч, Шумен и видеоматериали от Варна, Пловдив и Хасково, Монтана, Русе, Плевен. Всички материали можете да разгледате в галерията от "Аз, репортерът".

Ако и вие сте участник или свидетел на протестите - очакваме и вашите материали в рубриката.