През изминалите три дни в Бургас се проведе квалификационната фаза в турнира Ариана Аматьорска Лига. 132 отбора с над 1300 непрофесионални футболисти се включиха в първия етап на турнира, чието начало бе дадено от футболните легенди Радостин Кишишев и Златко Янков. Организаторите от Ариана отчитат изключителен интерес към регионалните издания Ариана Аматьорска Лига, в които са се включили точно 11320 участници от 7 града до момента.

През ситото на директните елиминации в Бургас преминаха 24 състава, които ще спорят в груповата фаза (плейофи) на турнира между 29-31 юли. Те ще играят на уникалния мобилен стадион „Ариана Арена“, който ще бъде изграден на пл. „Тройката” в центъра на града. Арената за футболни сблъсъци е без аналог досега в страната и ще посрещне решителните мачове за титлата този петък (29 юли), с начален час 16.00 ч. Съоръжението разполага с трибуни за 500 души в жълт цвят; изкуствена тревна настилка от най-ново поколение; специално проектирано за мобилното игрище осветление, което позволява безпроблемно провеждане на двубоите, дори и в по-късен час. Трибуните са подобни на тези, които ще бъдат използвани на Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г. Изграждането на стадиона се осъществява с пълното съдействие и подкрепа на община „Бургас”.

Капацитетът на комплекс „Изгрев” в Бургас се оказа малък за големия брой фенове, дошли да подкрепят своите любимци в квалификациите. При топло и слънчево време отборите поднесоха интригуващи футболни сблъсъци за зрителите. Миналогодишният шампион и претендент за титлата „Бенмар” нямаше затруднения в предварителния кръг и с две категорични победи със 7:2 (над „Старт Инженеринг”) и 4:1 (над „Мисия Батак”), продължава напред.

Всички резултати и пълният списък с отбори, които продължават напред в 8 групи от по 3 отбора, е публикуван тук. Плейофите ще определят кои два отбора от Бургас ще се класират за големия финал във Варна през септември. Победителят в решителния турнир ще се изправи в приятелски мач срещу Литекс.

Ариана Аматьорска Лига се провежда за втора поредна година. Най-продаваната бира от 2009 г. у нас отново дава уникалния шанс на един непрофесионален отбор да срещне настоящият футболен шампион на България - отборът на Литекс Ловеч. Успоредно с провеждането на Ариана Аматьорска Лига, през 2011 година любимата бира ще предостави възможността на един аматьор, участник в турнира, да стане част от професионалистите. През септември месец Ариана Аматьорска Лига ще излъчи 1 футболен талант, който ще отиде на проби в лагера на Литекс. Той ще бъде избран измежду най-перспективните футболисти сред финалистите във всеки турнир на базата на специфични критерии, съгласувани с БФС.