Учени откриха ензим, разграждащ пластмасови бутилки за часове

Според експерти това е "голям напредък"

btvnovinite.bg

Публикувано в  13:04 ч. 13.04.2020 г.

Учени откриха бактериален ензим, който за часове разгражда пластмасовите бутилки, които се рециклират.

Досега съществуващите технологии на рециклиране позволяваха разградена пластмаса да се използва за облекло и килими.

Първоначално ензимът бил открит открит в компост. Компанията зад пробива - Carbios заяви, че се стреми към рециклиране в промишлени мащаби в рамките на пет години.

Фирмата си партнира с големи компании, включително „Пепси и „Лореал“, за да ускори развитието.

Независими експерти нарекли новия ензим „голям напредък“, пише „Гардиън“.

Работата по проекта започнала с наблюдението на 100 хил. микроорганизъма, сред които била и бактерията от компоста. Тя е открита през 2012 г.

По думите на проф. Ален Марти от Университета в Тулуза бактерията била напълно забравена, но се оказала най-добрата.

Учените анализирали ензима и въвели мутации, за да подобрят способността му да разгражда PET пластмасата, от която се правят бутилките за напитки. Освен това го стабилизирали при 72 градуса по Целйзи - близо до перфектната температура за бързо разграждане.

Екипът използвал оптимизирания ензим, за да разгради един тон отпадъчни пластмасови бутилки, от които 90% се разградили в рамките на 10 часа.

След това експертите използвали материала за създаване на нови пластмасови бутилки с подобен клас.

Учените също постигат напредък в намирането на биологични начини за разграждане на други основни видове пластмаса. През март германски изследователи разкриха бактерия, която се храни с токсичен полиурета.

В по-ранни проучвания стана ясно, че ларвите на восъчен молец - обикновено отглеждани като стръв за риба - могат да изядат полиетиленови торбички.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече