Българин е сред задържани за подготвян атентат в Белгия

Петима от заподозрените са белгийци, има и един турчин

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  20:47 ч. 29.03.2023 г.

Българин е сред задържани за подготвян атентат в Белгия, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на федералната прокуратура. 8 души бяха арестувани в рамките на две разследвания заради подозрения за готвен „терористичен атентат“.

Задържания е идентифициран като Сергей Радков, роден през 2003 г. Участниците в заговора за извършване на терористични актове са млади, ислямизирани джихадисти. Двете акции на полицията са проведени в Брюксел, където са задържани трима. Останалите петима са от Антверпен.

Петима от заподозрените са белгийци, има и един турчин. Задържаните са обвинени в участие в дейността на терористична група, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар. 

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Преди 7 години Белгия бе атакувана от групировката „Ислямска държава“ и в момента тече процес срещу 10 заподозрени в тази връзка, един от които отсъства, предполагаемо умрял в Сирия. При тези нападения на 22 март 2016 г. загинаха 32 души и над 340 бяха ранени. Оттогава в страната имаше редица атаки срещу служители от силовите структури, нападани от радикализирани елементи.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече