В Котел и Антоново са паднали около 30 л/кв.м

Климатологът проф. Георги Рачев обясни какво време ни очаква през юли

btvnovinite.bg

Публикувано в  09:36 ч. 28.06.2021 г.

В най-засегнатите части от проливните дъждове – Котел и Антоново са паднали 30 литра на квадратен метър. Това заяви в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев. Той уточни, че специфичното при летните валежи е, че не падат равномерно. 

„Природа и инфраструктура водят до бедствия. Видяха се клони и непочистени дерета, които след засушаване или зимен сезон се натрупват – образуват се малки язовирчета по дерето и като тръгне най-горното язовирче, подбира всички надолу. В резултат на което се получава тази приливна вълна“, обясни климатологът. 

Според него, ако оттичането е нормално, пак ще има висока вълна, но тя няма да има тази мощ. 

„Канализацията това не може да го поеме, веднага затлачва шахтите и няма спиране. На сравнително малко места в страната се случи подобно нещо. В Мизия, където са под нивото на Дунава, имаше и жертви. 2005 г. – студено лято, с много гръмотевични бури, 20 българи се удавиха, 2014 г. – „Апарухово“, 13 души загубиха живота си. След това такива валежи имаше в района на Бургас, 19 души се удавиха“, припомни климатологът. 

Той уточни, че през следващите две седмици времето ще се запази топло. От 1 юли се очаква леко захлаждане и дъждове.

Силни гръмотевични бури засега не се прогнозират. Морската вода ще бъде около 23-24 градуса.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече