Тежка остава обстановката в община Антоново, Централен Балкан.
Две села все още са откъснати. В най-пострадалото от пороя Стара речка трети ден де борят с щетите.

Семейството на Фатме прекара втора безсънна нощ, въпреки че вече не вали.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя разказва, че приливната вълна е отнесла цяла постройка в дерето. „За секунди стана всичко. Нямахме никакво време да реагираме. Приливната вълна беше до прозореца. Изпаднах в паника – не можеше да се излезе нито отпред, нито отзад“, допълни жената.

По думите ѝ водата е отнесла и кола, паркирана на улицата. Огромни камъни, изкоренени дървета и сухи дънери са отнесли моста при водостока в края на селото. 

Кметският наместник на Стара речка Мехмед Исмаилов отхвърли твърденията на местните, че речните дерета не са били почистени и затова водоемът е излязъл извън коритото си. „Тази рекичка, която е тук, в нея имаше 5-6 дървета. Аз съм сам, не получаваме помощ от държавата. Местните хора са четири семейства, другите са виладжии“, допълни той.

Снимка: btvnovinite.bg

Временно местните са подредили огромни камъни, за да осигурят преминаването поне на високопроходими автомобили, ако спешно се наложи. 

„В момента бедстват няколко населени места в общината. Пътят между селата Мечово и Богомолско е непроходим. Започнахме да търсим тежка техника, само с нашия багер не можем да се оправим. Засегнати са около 30 души“, каза Хайредин Мехмедов, кмет на община Антоново.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му храна се доставя на откъснатите села. От днес комисия ще опише и оцени щетите в региона. Мехмедов предупреди хората да бъдат търпеливи, защото процедурите са дълги.

Пострадалите домакинства ще получат еднократна социална помощ от 375 лв. За нарушената инфраструктура община Антоново ще разчита на помощ от държавата.