Как да различим грипа от другите вирусни инфекции за сезона?

Пикът на грипа се очаква през януари, заяви проф. Тодор Кантарджиев

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  09:00 ч. 02.01.2023 г.

“Топлото време забавя разпространението на вирусите. Ако видим картата на Европа, там където е било по-топло през декември, съответно и заболелите са по-малко. Когато сме навън и на слънце”, заяви проф. Тодор Кантарджиев в предаването “Тази сутрин”.  

Според него COVID-19 е отслабнал. “Който е болен да си стои вкъщи. Мерките за проветряване и миене на ръце не трябва да се занемаряват. Дано да няма натоварване на здравната система”, каза Кантарджиев.  

“Няма нищо страшно като кажем двата грипа. Те са по-скоро от тип А. За този вид грипове са лекарствата, действат най-добре. Тези лекарства са достъпни от няколко години, те блокират размножаването на грипния вирус. Те се продават с лекарско предписание и действат до 36 часа от заразяването”, добави той.   

“Грипът се различава от другите вирусни инфекции за този сезон по това, че той има по-кратък инкубационен период около 24 часа. Друго, което го различава е, че в рамките на два часа от пълно здраве се получават болки в гърлото, в мускулите, дразнене от светлината, болка в очните ябълки, повишава се температурата, има суха непродуктивна кашлица”, заяви Кантарджиев.  

По думите му се очаква пикът на грипа през януари.

За ръста на варицела и скарлатина - гледайте във видеото. 

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече