Янко Иванов: Или ще ликвидираме заразата, или тя ще ликвидира свиневъдството

Зам.-министърът на земеделието заяви, че умъртвяването на прасета със сух лед не е описано в нормативните документи, но е допустимо

btvnovinite.bg

Публикувано в  09:05 ч. 25.07.2019 г.

Ситуацията с разпространението на африканската чума по прасетата може да стане трагична.

Това заяви заместник-министърът на земеделието в Янко Иванов. По думите му, или държавата ще ликвидира заразата, или тя ще ликвидира свиневъдството в България.

„Трябва да си дадем сметка, че всичките мерки, които налагаме са непопулярни и принудителни, но са правилни. Година, след появата на заразата, все още има хора, които се съмняват, че има чума в България и ние така си избиваме животните”, добави Иванов.

Експертът от земеделското министерство поясни, че заразата не е опасна за хората, но чрез тях може да се разпространи.

„Бавно и полека тя ще си вземе всичките прасета, въпросът е да не се удължава това време. Защо да чакаме една година, за да гледаме как умират, вместо да унищожим, дезинфекцираме и да може 40 дни след последната дезинфекция да се репопулира фермата”, каза още той.

Иванов уточни, че в незасегнатите от заразата райони на страната се извършва наблюдение, за да могат да се вземат бързи мерки. По думите му, животните се загробват по международно утвърден стандарт, така че да не се разпространява африканската чума.

„Транспортирането от инфектираното място до друго, създава предпоставка за разпространение на заразата”, заяви Иванов и допълни, че умъртвяването на прасета със сух лед е позволено.

„Покриването с пяна не е описано в нормативните документи, то е позволено в Холандия. Няма нарушаване, просто не е дописано като методика, това не е Библията, в която не можем да добавим някоя дума. Пропуск е, но не говорим за нехуманен начин”, добави още той.

Тагове:

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече