Историите в „Тази сутрин” през 2019 г.: Как да разпознаем фалшивия мед на пазара

Някои предлагани на щандовете продукти като "мед от смокиня" например, са подвеждащи, предупреждават експерти

Биляна Гавазова

Публикувано в  09:33 ч. 31.12.2019 г.

Фалшиви етикети, подвеждаща информация и явна заблуда за потребителя – това установи експеримент на bTV с Агенцията по безопасност на храните при изследването на пчелен мед.

След всяка партида пчеларите са задължени да дават продукция за анализ в лаборатория, но се изследват само три показателя. 

„Не сме задължени да изследваме за антибиотици и за някакви пестициди, пък те са и много скъпи изследвания”, Светозар Владков, пчелар.

През миналата година у нас не са хванати замърсявания с химикали над нормата, но част от производителите на мед злоупотребяват с друго.

Екипът ни влезе в ролята на потребители и купи два продукта, които бяха тествани от Агенцията по безопасност на храните. В единия случай беше установена явна фалшификация.

„Това категорично не е акация. В него има 4% акация и 55 % има рапица. Количеството и качеството на съдържанието не е фалшифицирано, но всъщност това не е акациев мед”, обясни д-р Димитрина Господинова, директор на лаборатория.

Други случаи като мед от смокиня например са явно подвеждане, казват още експерти.

От Агенцията по безопасност на храните се самосезираха и обещаха да има санкции за нарушителите.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече