Безводие по поречието на р. Тунджа: Язовир "Жребчево" е на 20% от обема си

Чешмите и кладенците са пресъхнали, отсъстват и големите зеленчукови градини, разказаха местни

Дани Атанасова Дани Атанасова

Публикувано в  07:57 ч. 30.09.2020 г.

Критично ниско ниво на язовир „Жребчево“ и безводие в селата по поречието на р. Тунджа. За това сигнализираха кметове и местни жители.

Към момента нивото на язовира е на 20% от обема. Наш екип беше на мястото преди около месец. За този период нивото на водата е спаднало с 10%.

За „Тази сутрин“ кметът на с. Караново Нина Стефанова обясни, че е възмутена от безхаберието относно източването на язовира. По думите ѝ няма вода за пиене, поливане и за елементарни битови нужди.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя изтъкна, че чешмите и кладенците в селото са пресъхнали, а земеделците са спрели да отглеждат царевица. Отсъствали и големите зеленчукови градини. Стефанова обясни, че след писма до МОСВ, оттам са отговорили, че безводието се дължи на липсата на дъжд.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на с. Съдийско Поле Минчо Баръмов призова институциите да вземат мерки и отправи молба питейната вода да бъде в достатъчно количество.

Инж. Пламен Иванов от „Напоителни системи“ заяви, че сушата през последните години дава отражение.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му от МОСВ са ограничили подаването на вода към ВЕЦ-овете и няма как към момента да се подаде вода към тях, за да се покачи нивото на подпочвените води.

Той обясни, че има план вода от яз. „Копринка“ да идва до яз. „Жребчево“.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече