Тайните на иберийския хамон: Среща с прочутия посланик на деликатеса

Прасето трябва да е било на свобода и да е изминавало по 15 километра дневно, обясни пред bTV Флоренсио Санчидриан

Станчо Станчев Станчо Станчев

Публикувано в  09:29 ч. 01.04.2023 г.

Пренасяме се на Иберийския полуостров на едно кулинарно пътешествие и среща с най-прочутия посланик на испанския хамон по света - Флоренсио Санчидриан.

Тайните на иберийския хамон
Снимка: bTV

Той поднася деликатеса на световни личности, знаменитости и политици. Хамонът е една от най-големите кулинарни емблеми на Испания.

„Почти за всички крале съм поднасял - Филип VI, Хуан Карлос, както и за Барак Обама, дори за Путин. Три пъти съм поднасял за Обама. Много му хареса и поиска още веднъж да опита. Освен за големи политици съм рязал хамон и за футболисти, включително за Христо Стоичков, на когото изключително много му хареса. За мен беше голяма привилегия, че успях да представя хамона си пред вашия цар Симеон II. Винаги обикалям света с хамон. Сега пътувам с Формула 1 в саудитска Арабия“, обясни пред bTV Флоренсио Санчидриан по време на Испанската седмица на модата в София.

Флоренсио Санчидриан и Симеон II
Снимка: bTV

От пътуванията си по света, той няма да забрави дипломатическо събитие в Индия. Прекалената грижливост на домакините се оказва пагубна за месото му.

Флоренсио Санчидриан
Снимка: bTV

„Когато дойде момента да го поднеса, беше замразен. Беше съхраняван на 40 градуса под нулата, а това е пагубно за месото. Когато потърсих друг хамон не намерих и се наложи да поднеса италианско прошуто“, обясни той.

А каква е тайната на добрия хамон, в какво се крие тя?

„Прасето трябва да е било на свобода, да се е радвало на природата. Трябва да изминава по 15 километра на ден, за да може мускулатурата му да е в добра форма. Един хубав хамон не се реже от днес за утре. Той трябва да отлежи 6 години и след това идвам, за да го нарежа и поднеса“, споделя Санчидриан.

Тайните на иберийския хамон
Снимка: bTV

Когато представя своя деликатес, той не просто реже месо. За него този процес има своите философия и форма. Като истински посланик на хамона, Флоренсио вижда все по-голям кулинарен обмен между нашата страна и Испания.

„България е прекрасна страна. Иска ми се да направя хамона по-разпознаваем и да съединим двете култури. Да поднесем българско вино с иберийския хамон“, казва посланикът на хамона.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече