Проф. Кантарджиев: Няма да ни чипират, ваксината не стига до нашето ДНК

По думите му за миналата година има 16 случая на нежелани реакции при ваксиниране

btvnovinite.bg

Публикувано в  11:18 ч. 27.12.2020 г.

От 140 г. в България се поставят ваксини, а обществената нагласа към препаратите е била позитивна преди появата на интернет. Това заяви в „Тази неделя“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

По думите нежеланите реакции при ваксинация през изминалата година са били 16, а имунизираните са хиляди. 

Проф. Кантарджиев обясни, че целта днес ваксинацията да бъде излъчена на живо по телевизиите е да се даде пример и да се докаже, че препаратът на „Пфайзер и Бионтех“ е безопасен и ефективен. 

„Ваксината, която дойде в нашата страна е от групата на РНК-овите ваксини. Те съдържат информационна РНК, която е синтезирана по модел, така че влизайки през нашите рибозоми, започва да синтезира белтък, който изгражда имунитет. Тя е изпитвана на над 400 хил. души. В САЩ – милион са имунизирани“, каза той. 

Относно бързата реакция при създаването на препаратите, той посочи, че от години се работи по този вид ваксини и това е бъдещето при имунизацията.

„Няма да ни чипират, това което се вкарва в организма изобщо не стига до нашето ДНК и генетична информация. Ваксината влиза в човешките клетки, но не достига до ядрото им“, каза още той.

Директорът на НЦПЗПБ уточни, че медиците, които се ваксинираха днес с препарата на „Пфйзер“/ „Бионтех“ ще получат втора доза от него след три седмици. „Не са безсмъртни, докато се създаде имунитет трябва да минат 20-тина дни, трябва да се пазят. Ваксините са еднакви, но при поставянето на първата реакцията е по-слаба и затова се поставя втора доза“, добави той. 

Проф. Кантарджиев посочи, че при изкарана коронавирусна инфекция, първите два месеца след заболяването неговата имунна система е подтисната и ефектът на ваксината ще бъде малък.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече