Фотографите: Изкуството да снимаш вкусно

Кулинарната фотография е най-хуавото нещо, случвало му се в живота, казва Стоян

Радиана Божикова Радиана Божикова

Публикувано в  11:26 ч. 28.03.2021 г.

Без какво не може кулинарната фотография и за изкуството да снимаш вкусно, в рубриката „Фотографите“ разказа Стоян Георгиев.  

„Нашият фотографски проект е от две части – аз се занимавам с фотографията и обработката на снимките, а в кулинарната фотография е много важна и другата част – „фууд стайлингът и готвенето“. С него се занимава Десита“, споделя Стоян.

Снимка: btvnovinite.bg

„От 2010 г. започнахме да се интересуваме по-сериозно от храната, готвенето, продуктите, които се повяват на пазара, тенденции, свързани с готвенето и естествено тогава бяха и първите ни идеи да се опитаме да направим някакви кулинарни видеа. Тогава снимането ни беше по-скоро забавно и нещо, което се опитвахме, след като сме приготвили рецептата бързо, бързо да заснемем храната, без да полагаме много усилия, затова и резултатите не бяха добри“, разказва фотографът.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

„Кулинарната фотография е много специфично нещо, на което трябва да си тотално отдаден, но според мен е много важно да обичаш храната и готвенето. Започнахме да инвестираме в посуда, която е много важна част. Започнахме да надграждаме и технически нещата и така потръгна, лека полека. Нещата започнаха да се случат. Със сигурност без една добре приготвена храна, няма да ни се получи кулинарната фотография“, казва Стоян.

Снимка: btvnovinite.bg

А кулинарният стилист Десислава Георгиева – Десита подготвя поредната им фотосесия, този път на „тарт с броколини, бланширани и шокирани в ледена вода броколини и лабне“. Рецептата е адаптирана „от нещо, което са гледали в книги“.

Важното „на вкусното снимане е вкусната храна. Една храна може да изглежда много добре и да не е вкусно и тогава се губи смисълът и от готвенето“, казва Десита.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ние започнахме преди шест години и за шест години аз качих около 25 килограма, Десита също. Опитвахме много, през цялото време, ние учейки се, доста храна опитахме, защото това е страшно важно. Трябва да опитваш. Преди 3-4 месеца се захванахме, решихме да си променим начина на хранене и вече аз си върнах 21 кг обратно. Ние опитвахме през времето някакви диети, които само ни изтормозваха и не можехме да се наслаждаваме на това, което готвим. Сега успяхме да си намерим правилната посока“, споделя Стоян.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бургерите са едно от най-неприятните неща за снимане, да постигнеш един вкусен кадър с бургер е страшно трудно. Там отнема много време, защото имаш много лейъри. Нямаш много време, защото това нещо започва да изсъхва, салатите да започват да увяхват. Това е едно от най-трудните неща“, разкрива фотографът.

„Много е важен начинът, по който е подредена храната и самата чиния как изглежда. Обръща се много повече внимание на това нещо. Ясно е, че едно ястие може да се сервира по един начин, може и по съвсем различен. В момента се търсят по-изчистени линии, по-семпло представяне, по натурално представяне на чиниите, защото преди 10-15 години, не са това, което в момента се очаква. Реализмът в тях е по-малко. Сега се търси много по-натурална фотография и това е страхотно“, казва Стоян.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хубаво е да има и среда около храната, но това е все пак е важно каква е концепцията на една фотосесия. Винаги най-важна е концепцията. Красивата чиния, една хубава среда, добре подредена, може да са добавени елементи от продуктите, които са използвани в чинията, някои допълнителни билки, красиви съдове, красиви ножове, вилици, допълнителни купи, допълнителни аксесоари. Това нещо ти дава едно съвсем различно усещане и ти го прави по-близко“, смята фотографът.

„Имаме няколко опита вече, докато създавахме първата ни книга, пътувахме в Италия. Снимахме в ресторант с „Мишлен“ звезди. Снимахме чинии на „Мишлен“ готвач. Снимахме в кордон бльо в Лондон, правихме материал за Емил Минев, директор на Академията и така нещо, което той създаде специално за нас. Имахме възможността последните 3-4 години да работим с известни български готвачи. Снимали сме в почти всички техни ресторанти“, разказва Стоян.

Снимка: btvnovinite.bg

„По-миналата година снимахме в Белгия и там имахме възможност да се сблъскаме с фламандската кухня, беше доста интересно. Снимахме в един ресторант, в който работеше български готвач, но се готвеше белгийска, фламандска кухня. Най-готините неща се случват в Австралия. Там по принцип лидерите винаги са Щатите, Великобритания, но на нас страшно ни харесва какво правят австралийците. В Австралия има невероятно говеждо, имат страхотни зеленчуци, рибата и в съчетание с азиатските техники на готвени, билки. От друга страна класическите методи, които са дошли през англосаксонските традиции се получават страхотни неща и много красиви чинии“, казва фотографът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е най-хубавото нещо, което ми се е случвало в живота. Признавам си, денят, в който реших, че вече мога да правя неща по-добре и по-професионално в тази посока и мога да се нарека кулинарен фотограф, ми донесоха страхотно удовлетворение, защото за първи път в живота си се чувствам като занаятчия и е страхотен кеф.  Макар и един виртуален продукт, това, което създаваме, за мен е изкуство и по някакъв начин сме творци“, споделя Стоян.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече