Проданов: Зимният сезон приключва без туристите от Сърбия, Турция, Израел и РСМ

Министърът на туризма прогнозира по-добър зимен сезон от предишния

btvnovinite.bg

Публикувано в  17:52 ч. 20.01.2022 г.

Призовавам за строг контрол, но да не се затваря достъпът на туристи от Сърбия, Северна Македония, Израел и Турция. Това заяви в „Лице в лице“ министърът на туризма Христо Проданов и добави, че от тези страни за следващите месеци са направени над 100 хил. резервации.

По думите му първоначално въпросните страни са били вкарани в черен списък от здравните власти, а това е щяло да приключи зимния сезон преждевременно. Той обясни, че е провел разговор със здравния министър Асена Сербезова, след който е имало промяна на заповедта. 

„Нека туристите, влизайки у нас да имат сертификат и валиден PCR тест. Тогава не трябва да има пречка да се допускат тези хора. Тези мерки важат за всички граждани на ЕС. Битката е здравната система да издържи, за да има къде да се приемат болните“, допълни Проданов. 

Ресорният министър коментира, че засега сезонът върви добре. Според него той и ще приключи така, ако няма извънредна ситуация, свързана с пандемията. Очакванията този сезон да бъде значително по-добър от предишния.

Проданов посочи, че едно евентуално ограничаване сега може да доведе до дългосрочни последствия, защото страната ни е инвестирала много пари в реклама във въпросните държави, за да привлече туристи.

Той каза още, че предстои създаването на гаранционен фонд, който ще помага на българите в чужбина да се прибират у нас по-лесно при проблеми по време на екскурзии. Работи се и върху компенсации за туристическия бранш, които да стигнат до бизнеса още през март. 

По думите му се работи още върху развитието на къмпинговия и круизния туризъм.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече