Marina & The Kats – виенско колело, влакче на ужасите и фреш от лимони с много мед (СНИМКИ+ВИДЕО)

Марина Цетл и нейните инди суинг „котараци“ не се плашат от директността на посланията

Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров
Снимка: Даниел Димитров

Даниел Димитров Даниел Димитров

Публикувано в  14:29 ч. 13.08.2022 г.

Те не влизат в клишето на „безобразно лудите“ артисти. На сцената са просто усмихнати, красиви хора, чиято музика е като фреш от лимони, с много мед и без никакви консерванти. Здравословният и почти отрезвяващ коктейл идва от Австрия, нарича се Marina & The Kats, а майсторите са Марина Цетл – вокал и ударни, Томас Мауерхофер – китара и вокал, Харалд Баумгартнер – китара, перкусии и вокал, и Петер Шьонбауер – бас и вокали. Квартет с усещане за бигбенд, чиято гръмотевична изява в Банско предусещаше май само екипът на джаз феста.

С право ги наричат романтични като виенско колело и еуфорични като влакче на ужасите. С право винаги искат от тях да се върнат. И с право песните им променят – не само движенията на тялото – към танц, но и гънките на мозъка. Марина и нейните инди суинг „котараци“ не се плашат от директността на посланията – независимо дали са свързани с опазването на планетата, пандемията и нейните производни злини, ненавистта към „лошите“ политици или невъзможността да бъдеш различен, 21 века след Христа.

Най-хубавото е, че Marina & The Kats сякаш успяват да „качат“ всеки на своето виенско колело и да превърнат този контакт в незабравимо пътешествие. Там всичко е като по ноти, само че нотите са живи и достатъчно напористи в ритъма – защото на един дъх извървяват пътя от 30-те години на миналия век до днес. 

Броени часове след концерта в Банско, на интервюто пристигат Марина, Хари и Петер. Томас липсва, тъй като в хотела изкълчва глезен и се налага малкото свободни минути преди полета към родината да прекара в местната болница.

Marina & The Kats разказват за впечатленията си от първия в кариерата им уъркшоп – с млади български таланти. Как четирима музиканти създават усещане за бигбенд. Какво е инди суинг. Кой рисува фантасмагоричните обложки на албумите им. Защо пеят You are fired на австрийското правителство. Защо почти всичките им песни са свързани с лични истории.

За първи път правите уъркшоп. Беше ли Ви интересно?

Марина Цетл: Да, за първи път ни се случва такова нещо. Беше страхотно. Имаше много български студенти – много интелигентни, задаваха ни много интересни въпроси. Невероятно е, че толкова млади хора са толкова навътре и на Ти с музиката. Ние самите се върнахме 15 години назад – когато бяхме на техните години. Енергията беше невероятна. Преживяването беше невероятно.

Петер: Едно от момичетата се интересуваше от мястото на жените в музикалния бизнес и от опита на Марина. Отделихме й повече от 20 минути, за да й обясним как стоят нещата при нас и да й дадем сили.

Марина: По-важното е, че това го направихте вие – като мъже.

Петер: Не знам как е тук, но в Австрия е нормално един мъж да каже: „Аз съм феминист!“.

Доволни ли сте от концерта си в Банско?

Марина: Концертът беше страхотен, освен това беше нашият първи концерт в България. Публиката ни прие много радушно, получи се невероятно преживяване. Затова се надяваме да дойдем отново много скоро.

Така ли минава обикновено всеки ваш концерт?

Марина: Предпочитаме да е малко по-тъмно. Защото тогава, още с първата песен, хората вече са наскачали от местата си и танцуват заедно с нас. Въпреки това, на концерта в Банско те много бързо минаха на „наша“ страна. Но това беше една фестивална атмосфера. Хората идват, без да знаят какво ще видят и чуят. По този начин откриват нови неща....

А какво е инди суинг?

Петер Шьонбауер: Това е термин, който ние си измислихме, защото всъщност нямаше категория в музиката, към която може да се причислим така, че да ни бъде комфортно.

Ние започнахме като суинг група. Опитвахме се да интерпретираме стари мелодии от 30-те години. След това се запитахме: „А сега накъде?“ и затова се насочихме към друга част от музиката, която също много обичаме – рока. И ето какво се получава... Всичко е едно пътуване. Знаем, че не е нужно да слагаме етикет, но засега този е най-подходящият.

Определят Ви като най-малкия бигбенд в света? Имате ли това усещане за себе си?

Марина: Така ни нарече един германски журналист преди шест години, още докато бяхме трио. Смятаме, че това е един добър слоган за нашата група. Междувременно, ние се развиваме и като че ли това име не ни подхожда толкова много вече. Вече сме четирима (Смее се – бел. а.).

Не е ли много уморително четирима души да играят ролята на бигбенд? С какъв пулс завършвате концертите?

(Всички се смеят – бел. а.)

Марина: Определено, пулсът на всеки от нас е доста висок след концерт.

Харалд Баумгартнер: Изморително е, защото ние пътуваме из цяла Европа и се опитваме да дадем всичко от себе си. Правим нещата с много енергия. Освен това, определяме програмата на всеки концерт в зависимост от мястото, на което се намираме. Затова всеки концерт е различен.

Марина: Зависи каква е публиката – млада, стара или смесена, което е най-добрият вариант. Така беше в Банско.

Петер: Хората навсякъде са различни И слава Богу!

Марина: Но, ако говорим за умората, това е сладка умора. Макар че на другия ден, по време на закуска, чувствам истински умората.

Наричат музиката Ви свежа, но коя музика освежава вас?

Марина: Това е музиката, която ме кара да изпитвам непознато за мен чувство. Музиката, която откривам, и разбирам, че ме е докоснала. Аз, например, доста късно открих Alabama Shakes – група, която няма нищо общо със суинга. Доста късно открих за себе си и The Black Кeys. Това е музиката, която ме освежава...

Хари: и Хари Стайлс!

Марина: Дааааа! И Хари Стайлс. Толкова е готин! Той имаше наскоро концерт във Виена, но по същото време ние трябваше да пътуваме и пак го изпуснах, но ще има и следващ път (Смее се – бел. а.).

Хари: Аз харесвам Vulfpeck, харесвам също барабаниста и вокалиста на Katzman. Това са двете групи, които слушам най-много.

Петер: Свежа музика може да се намери и сред старата музика. Понякога можеш да се изненадаш много приятно, когато слушаш парчета от 60-те и 70-те години. В миналото има много музика за откриване...

Казват за вас, че сте романтични като виенско колело и еуфорични като влакче на ужасите...

Марина: Може би е така, защото и при нас има ниско, и високо, смешно и сериозно – всичко по едно и също време.

Снимка: Даниел Димитров

Петер: Хубава картинка сме, при това твърде виенска, затова описанието ни пасва съвсем точно.

Кой рисува обложките на албумите ви?

Марина: Имаме приятелка, която се казва Валентина. И тя като нас е от Грац, прави всички наши обложки и графични дизайни както на нашите албуми, така и за нашите видеоклипове. Тя е типичен човек на изкуството – малко хаотична, затова често се налага да я подсещаме, че има крайни срокове. Тя никога не казва, че нещо не може или няма да стане. Тя просто казва: „Нека опитаме, пък ще видим какво ще се получи!“. Идеите ни са общи, но реализацията е нейна.

Всички обложки досега са с рисунки. Не обичате ли да се снимате?

Петер: Нееее (Смее се – бел. .а.). Смятаме, че нейните илюстрации са по-яки от нашите особи. Би било твърде скучно, ако на обложката има просто една снимка на нас четиримата. Но може би това ще се случи в някакъв момент, и ще бъде твърде нетипично за нас. И тогава ще бъде изненада. Засега предпочитаме илюстрациите.

Хари: Този дизайн е насочен повече към музиката, която изпълняване, и по-малко – към хората, които я представят. И това също е хубаво.

Как избирате кавър версиите, които правите. Как стигнахте до кавър на Guns N`Roses?

Марина: В първите два албума направихме кавъри не едно суинг парче от 30-те години и на още едно, което няма нищо общо с този стил. Слушаме доста музика, докато пътуваме и точно тогава, съвсем спонтанно решаваме, че може да направим кавър. Така стана и с Guns...

Интересувате ли се от политика или тя е само повод за песен?

Марина: Често имаме концерти в Германия, а по техните телевизии правят доста шеги, свързани с политическата ситуация в Австрия. На нас понякога ни се струва, че това е малко в повече...

Снимка: Даниел Димитров

Петер: Поилитеческа ситуация в Австрия е под всякаква критика през последните три години. И ние се борим нещата да се оправят – има доста корупция, повече отколото си мислите, че има в една западноевропейска държава. Затова пеем „Уволнен си“, и това е отправено към нашето правителство.

Така ли бихте описали политическата ситуация с песен?

Петер: Да! You are fired! Човек може да избира по-малката злина. Ти не избираш партия или хора, за които си сигурен, че са страхотни, а такива, които могат да донесат по-малко вреди на държавата. Ето за такива хора се налага да давам своя глас, което е много тъжно...

Марина: Надявам се, нещата да се променят към добро много скоро. От друга страна, доволна съм, че не живея в друга страна, където нещата са още по-зле

Коя е най-личната история, която сте разказвали в песен?

Марина: Има наистина много песни, които са съвсем лични – с лично послание или от личен опит. Брррр... Като цяло, такъв е албумът ни Small, защото той разказва истории на малкия човек. Песента Just like you е за ситуация, която имам с моите родители.

Друга песен – Different, разказва какво се случи с нас – като музиканти, като хора, като артисти, като жена, в последните две години, например. Беше различно заради пандемията и всичко останало. Ние не можехме да пътуваме. Имахме едно голямо междучасие. Тогава човек започва да си мисли и за лошите неща – просто, защото има много време за размисъл. Different е като обобщение за живота ни през последните две години....

Петер: Аз не пиша текстове, но мога да кажа, че наистина много от песните са лични и дори автобиографични. Защото за нас няма никакъв смисъл да си измисляме истории от типа: Имало едно момиче, което хлътнало по едно момиче, но той я изоставил и тя започнала да плаче... Защо да се занимаваме с истории, които повечето артисти разказват в песните си.

Трябва да се опитваме да се отървем от нещата, възпявайки ги, защото като артисти ние искаме да се свързваме с хората и те да слущат нашата музика. И, ако не наистина разказваш своята истинска история и нещата, които се случват с теб, има голям шанс хората да се припознаят с теб и да повярват, и да си кажат: „Знам за какво пеят! Аз изпитвам същото чувство!“.

 

Хари: Най-новият ни сингъл Pretty close също разказва история – за това как хората се отнасят към планетата, на която живеят. Защото това е голям проблем – личен и едновременно с това глобален. Дали човечеството е изправено пред своя крах и борба за оцеляване...

Какво ви вълнува извън музиката?

(Тук Хари поглежда Марина и се прави, че яде – бел. а.) Марина: Дааа, аз обичам да ям и да спя! (Смее се – бел. а.). Обичам да съм сред природата. Имам нов хамак, на който обичам да лежа, свита като бебе, да се полюшвам и да си мисля за нещата от живота.

Хари: Извън музиката, обичам да играя баскетбол, и това е нещо, което харесвам от малък. Това е моята втора любов.

Петер: След музиката, най-много обичам да пътувам, което е прекрасно, защото музиката ми дава тази възможност. Така че, ако спечеля от лотарията, може би ще отделя пари за музика, но по-голямата част ще похарча за пътуване и за опознаване на нови култури.

Марина: Всички обичаме да пътувате. Преди време издадохме готварска книга, която обаче е само на немски език. Вътре има много рецепти от местата, по които сме пътували – израелска закуска, британска кухня, шведски ястия… Опитваме се да правим нещо различно, не само музика.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече