За нея казват, че е интернет сензация – заради кавърите на световни хитове, които показва в YouTube. Заради безспорната й естествена красота, чар и движения, които напомнят на русалките и принцесите от приказките. Заради безпрецедентния глас, чиито височини минават от сопран към контраалт.

На джаз феста в Банско Арпи Алто отново е сензация. Концертът й с Любо Денев (пиано) и Венци Благоев (тромпет) бе елегантна разходка в света на музиката, чиято своеобразна кулминация е микс между арменска народна песен и „Хубава си, моя горо“.

Извън сцената Арпи Алто буквално поразява с безупречното си поведение, дисциплината на войник и безкрайната уважителност към колегите си – от световните звезди до онези, с които току-що се е запознала. Поразява и с впечатляващата си биография, в която освен впечатляващи професионални факти има и интересни лични моменти.

31-годишната Арпи е щастливо омъжена за бижутер, но има непоносимост към... бижута. Което обаче по никакъв начин на рефлектира на излъчването й на звезда, която е наясно със силата на собствената си светлина.

Снимка: Даниел Димитров

Арпи Алто – в един изпълнен с много смях и красота разговор за музиката, живота и любовта.

Когато споделих с приятели, че ще правя интервю с Вас, първата реакция беше: Арпи Алто! Тя е интернет сензация. Как се отнасяте към такива асоциации?

- Да... И сравненията с Джулия Робъртс (Смее се – бел. а.). Отнасям се напълно спокойно към това. Не мога да кажа, че ми е неприятно. Джулия Робъртс е прекрасен артист, но никога не съм се опитвала да приличам на нея. Просто така се получи... (Смее се – бел. а.).

Микаели Тер-Петросян е истинското Ви име. Как станахте Арпи Алто?

- Историята е много дълга. Моят глас е специфичен – контраалт. Оттам дойде и Алто. Когато бях малка, поради това, че гласът ми се отличаваше, ми казваха: „Алто, Алто!“ (Смее се – бел. а.). От друга страна, истинското ми име е много дълго и трудно за произнасяне, пък и въобще не беше сценично. Затова, съвсем естествено, без да мисля, се получи това Арпи.

Гласът Ви е от контраалт до сопран? Какво не може да прави този уникален глас?

- (Смее се – бел. а.) Наистина! Това е много интересен въпрос. Не искам да се хваля, но мисля, че в рамките на джаза сякаш всичко ми се получава (Смее се – бел. а.).

Снимка: Даниел Димитров

В класиката е по-различно. Там нещата са някак си по-структурирани. И там се чувствам по-удобно като контраалт. В джаза могат да качвам много нагоре и да пея на фалцет някои от високите тонове.

Баща Ви е скулптор, а майка Ви е композитор. Посвещавали ли са свои творби на Вас?

- (Смее се – бел. а.) Баща ми все още не ме извайвал, но моят брат е художник и много често ме рисува. Баща ми също все още не ме е рисувал (Смее се – бел. а.). Майка ми прави много аранжименти на творби, които не са авторски, но най-новите й аранжименти са правени специално за мен. Може да се каже, че аз съм нейното вдъхновение.

Родителите Ви месят ли се в това, което правите? И въобще, одобряват ли това, което правите? Дават ли Ви съвети, които не харесвате?

- Ще Ви отговоря по този начин: До днес няма случай, в който да съм получила съвет, който да не мога да приема, или пък някаква сериозна критика. А може би имам нужда от това да ме критикуват... Ще Ви кажа защо, и то важи за всеки човек на изкуството, независимо дали става дума за скулптор, музикант, художник или актьор. Когато всички му казват, че е страхотен и прекрасен, той губи стимул да се развива. Тогава има нужда някой – майка, баща, приятел, приятелка – да ти даде добър съвет или просто да ти каже, че в някои случаи може да се справиш и по-добре.

А не сте ли самокритична?

- Аз съм много самокритична...

С Любо Денев как се събрахте?

- На мен ми пишат много композитори, които искат да правим разни неща заедно. От тях се старая да си избирам тези, които са най-добри, естествено.

За качествата на Любо Денев и неговата биография на композитор, джазмен и пианист просто ще замълча, защото той е повече от чудесен и прекрасен. Затова въобще не съм се замисляла дали да работим заедно...

Вярватe ли, че красотата може да спаси света?

- Не искам да лъжа... Естествено, че красотата е сила. В много ситуации красотата е помагала и е била важна, за да те забележат. Много ми се е искало покрай красотата хората да се впечатляват и от таланта.

Ако не бяхте толкова красива и харизматична, а само гласовита, бихте ли се занимавала с музика?

- Не красотата събуди у мен желанието да се занимавам с музика. Музиката идва естествено при мен. Тя извира от мен. Тя е нещо, което не съм планирала. Трябва да Ви кажа, че дори да не изглеждам така, както съм в момента, пак щях да се занимавам с музика.

Ако любовта е песен, коя е тази песен?

- Много ми е трудно да отговоря на този въпрос. Не мога да посоча една песен... Любовта може да бъде различна... Има много песни за различните цветове на любовта.

А ако любовта е мъж, кой е мъжът?

- Моят съпруг (Смее се с глас – бел. а.).

Снимка: Даниел Димитров

Той винаги ме е подкрепял, за което съм му много благодарна. Имаме детенце на пет години, което той гледа в момента. Изобщо, от страна на семейството ми, имам много сериозна подкрепа.

Той е бижутер, а върху Вас няма нито едно бижу...

- Това е голям проблем за мен... Аз дори не мога да слагам грим, когато изнасям концерт. Не обичам да имам нищо по себе си – нито, на ръцете си, нито на лицето си... Не бих искала да казвам, че съм някакъв голям фен на натуралното, но така се получава... (Смее се – бел. а.).

На джаз феста в Банско изпълнихте кавър на „Хубава си, моя гора“, но как се стигна до тази комбинация с арменска песен?

- Решихме да направим комбинация от българска и арменска песен. За мен има една много важна арменска песен, която се води приспивна. В нея майката пее на детето си, но това е по-скоро спомен, защото детето е станало мъж, който не се е върнал от войната. И, пеейки тази песен, тя си спомня моменти от живота. Това е авторска народна песен. Оказа се, че като стилистика много прилича на вашата „Хубава си, моя горо“. Ние направихме една версия, в която двете песни преминават плавно от една в друга.

Знаете ли, че Хубава си, моя горо“ е най-изпълняваната българска песен от чужди изпълнители, които идват в страната ни...

- Мисля, че моята интерпретация е различна, и се надявам да се хареса...