„Бели нощи“ и в България – в театъра (СНИМКИ+ВИДЕО)

Маргарита Младенова е консултант на спектакъла, поставен в „Сфумато“ от младите актьори Надежда Колева и Румен Драганов

Снимка: Яна Лозева
Снимка: Яна Лозева
Снимка: Яна Лозева
Снимка: Яна Лозева
Снимка: Яна Лозева
Снимка: Яна Лозева
Снимка: Яна Лозева
Снимка: Яна Лозева
Снимка: Яна Лозева
Снимка: Яна Лозева

Даниел Димитров Даниел Димитров

Публикувано в  13:08 ч. 23.02.2021 г.

Белите нощи са дар от природата, характерен за полярните кръгове. Вдъхновен от това удивителното явление, през есента на 1848 г. Достоевски завършва своята кратка повест „Бели нощи“ и още същата година я публикува в списание „Отечествени записки“. Стотина години по-късно излиза филма на Лукино Висконти с Марчело Мастрояни, Мария Шел и Жан Маре. 

Отскоро „Бели нощи“, отново по Достоевски, внася своя приказен сумрак на една от сцените в „Сфумато“. Драматургичната версия е на младите актьори Надежда Колева и Румен Драганов, които изпълняват и главните роли. Епизодично, но ключово сюжетно присъствие има Стефан Саръиванов.

Кое е малко и кое – много, за един човешки живот. Защо винаги трябва да има граници в отношения, обречени на любов. Къде започва и къде свършва мигът, в който откровението няма смисъл. Кога щастието да имаш жената на мечтите си има смисъл – дори тогава, когато е продължило само четири „бели“ нощи.

Маргарита Младенова е консултант на спектакъла, създаден по творбата с подзаглавие „Сантиментален роман. Из спомените на един мечтател“. „Бели нощи“ е едночасов сън сред призрачно вълшебство. За да покаже, че си струва да бленуваш цяла година – заради един миг. Да се влюбиш – въпреки омразата на съдбата. Да оживееш – въпреки фаталния край на същата тази съдба, с която не можеш да бъдеш приятел...

Надежда Колева и Румен Драганов разказват за първия досег с Достоевски, за пътя към него и неговото творчество, за работата с Марграрита Младенова, за работата в България, за високите топки, за вкуса към театъра, за протеста и бягствата от сцената.

Кога беше първият ви досег с Достоевски?

Надежда: При мен беше още в трети курс, когато едно момче от класа,  режисьор, ме покани да участвам в неговата режисьорска работа. Тогава прочетох за първи път „Бели нощи“. Тогава обаче се отказа да го поставя, но моето желание остана и в последствие решихме да го направим заедно с Румен. Разбрах за програмата „Малък сезон“ и се оказа, че моят текст е много подходящ като тематика.

Румен: Аз също се срещнах с Достоевски за първи път в трети курс, когато Маргарита Младенова ме покани да играя в „Идиот“. Премиерата беше в четвърти клас.

За първи път ли правите драматургия на произведение

Надежда: Не. Това ни беше една от задачите във втори курс. Тогава репетирахме Маркес. Имахме задание да прочетем почти всичко от него и всеки да даде свое предложение за драматизация. Това беше с учебна цел, но съвсем сериозно подхождахме към тази задача. Трудно е, но когато имаш идея, по-лесно я следваш.

Не е ли много висока топка Достоевски за първи спектакъл в ролята ви на драматургичен екип?

Румен: Висока топка е и неслучайно ни помага Маргарита Младенова. Тя се води консултант на представлението, но беше с нас през целия репетиционен процес – и докато правихме редакция на драматургията, а после и на сцената. През цялото време бе до нас... Тя има много опит с този автор, затова нейната помощ въобще не беше малка.

Познавате се с Маргарита Младенова отдавна, но нещо изненада ли ви от работата с нея по този спектакъл?

Румен: Това винаги го има в работата с нея. Тя каза, че вижда от нас нови неща, аз също виждах работата с нея по по-различен начин.

Надежда: Ние имаме много голямо доверие в нея. И наистина имахме нужда някой да ни наблюдава по време на репетициите и да имаме обратна връзка. Защото това е много сериозен текст, с който не можем сами и по интуиция да се справим. Тя просто ни даде своето рамо и ни помогна като режисьор.

Има ли опасност посланията на този спектакъл да останат неразбрани от публиката?

Румен: Винаги го има този риск, но пък винаги има шанс да го разбере поне един човек. И в това е целият смисъл на театъра и на  представленията. Мисля, че достатъчно добре сме концентрирали в темите, които ни занимават – за да може, който има нужда, да хване нещо от него.

Надежда: Сигурна съм, че и двамата с Румен сме гледали спектакли, които не разбираме. Нормално е понякога да чувстваш разочарование, че нищо не си получил.

Двамата играете на професионална сцена за първи път в „Гео“, в Народния театър. Тогава ли се открихте като тандем?

Румен: Нас ни приеха заедно в един клас, в НАТФИЗ. Но се познаваме още преди това – от школата на Малин Кръстев. Така че си имаме история двамата заедно, познаваме се от почти 10 години.

Снимка: Яна Лозева

Надежда: През цялото това време се занимаваме заедно с театър. Ние сме си много близки – и като приятели в живота. Споделяме си много лични неща. Много се разбираме и се усещаме, без да си говорим. Затова исках да направя „Бели нощи“ точно с него.

Знам, че можем да работим заедно, и то при екстремни условия. Освен това, Грети ни познава и двамата, и знае да работи с нас. Всичко ставаше много лесно и бързо, и така си спестихме този първоначален път – от актьора до режисьора и обратно, за да се сработим. Не се налагаше да търсим и път помежду ни като актьори.

Румен: Отделно от това, и вкусът ни за театър и за текстове много съвпада. Това ускорява процеса, а да имаш доверие към партньора, е едно от най-най-важните неща на сцената за мен.

Какъв е вашият вкус за театър?

Надежда: Мен изключително много ме привличат руските текстове, руската класика. Има нещо в самите ценности на хората по онова време. Много ми се иска да има повече такива хора и сега. Защото времето, в което живеем, повече ни ограничава откъм мислене и откъм опит.

Снимка: Яна Лозева

Някак си всичко е наготово и всеки има очакването, че така трябва да се случват нещата – че нещо трябва да му бъде дадено... А в текстовете, за които говоря, има вътрешна борба, хората имат дух за живота и въобще има някаква вяра за нещата, идеали, висока ценностна система.

Аз самата много съм се откривала в тези текстове. Защото понякога в тази свят съм се чувствала изключително сама и все едно съм от някакво друго време, и сякаш случайно съм попаднала тук и сега.

Румен: Като говорим за вкус към театъра, аз не се ограничавам в конкретна литература или драматургия. За мен е много по-важно как ще изляза от представлението, което гледам, и дали с нещо то ме е докоснало. Случвало ми се е да се впечатля от много неизвестен текст, представен от много неизвестни актьори. Случвало се и обратното – да гледам класика с големи актьори и да не стигне нищо до мен...

А какво Ви вълнува извън театъра?

Румен: Аз се занимавам с музика, но под псевдонима Румбаляка. Група актьори се събрахме в едно студио, правим и клипове. Аз дори това не го разграничавам много театъра. Когато мислим за концерти и за участия, мислим като за представление. Затова тази дейност не е много далечна от това, което ми се случва в театъра. Музиката, която правим, е хип-хоп, но с всякакви примеси на фънк, джаз...

Надежда: Аз много искам да се занимавам само с професията си и работата ми като актриса в театъра и киното, което по-рядко се случва.

В продължение на една година бях барман, в едно столично заведение. Но мисля, че това по-скоро е вредно за мен като актриса, въпреки срещите с много хора и социализацията. Има си своите плюсове, но е и много тежка работа.

Вдъхновяват ме други артисти, които се занимават с изкуство, с различни неща – хора, които имат идея и талант за нещата, и виждане, и имат някакъв свой свят, и почерк като творци, и работят за това да създават своите неща. Това ме мотивира и мен самата.

Румен: Аз имам къща в едно село на Северното Черноморие. Обичам да ходя там поне за десетина дни, да седя сам, да обикалям, да карам сърф. За десет дни успявам да се презаредя. И всеки път си мисля, че това ми помага за следващия театрален сезон. Сякаш се качвам на друго ниво – като в някаква медитация... Обичам тази „рутина“ и много би било хубаво ако се случва по-често.

Харесвате ли България като държава за живеене?

Надежда: Да. Тук сме. Просто ми прави впечатление, че покрай тези протести,  които все още продължават, досега никой не ги е отразил. Означава, че на хората, които ни управляват, не им пука за този народ. А това е доста жалко,  защото ние живеем в тази държава и зависим от едни хора, които по никакъв начин не успяват да ни разберат. Те дори нямат желанието да ни разберат...

Румен: Харесвам България като география. Това, че имаме планина и море, е супер. Относно управлението, много лошо впечатление ми направи, че много хора не са добре запознати с това, което се случва, и нямат лично мнение, а се водят по мнението на другите. За мен това е много по-опасно от каквото и да е друго, което се случва.

Ние сме народът. Не може да си в този народ и да си човек без позиция, и да следваш това, което някой друг ти е казал. Относно управляващите, много пъти съм бил страшно разочарован. И всеки път си повтарям, че не мога да слагам всички под един знаменател. Може би във всяка партия има един свестен човек, с добри намерения и добри идеи. Но си мисля, че в момента колелото е задвижено по такъв начин, че сега дори да имаш идеи, те ще бъдат смлени...

Бихте ли си дали шанс навън?

Надежда: С театъра е много трудно навън, но не е невъзможно. Има такива примери. На мен лично много ми пречи езика, който не знам толкова добре, колкото българския. Като че ли е по-лесно да пробиеш в киното и нашата колежка Мария Бакалова е пример за това. Холивудската мечта на български актьор може да бъде реалност – като ниво на възможности.

Румен: Не бих живял в чужбина, защото съм много свързан с България. Но, със сигурност, бих играл там. На мен това вече ми се случи със спектакъла „Луда трева“. Бяхме на театрални фестивали в Будва (Черна гора), Клуж-Напока  (Румъния) и в Риека (Хърватия). Смея да твърдя, че имаме театрални представления на европейско ниво и аз наистина бих играл в чужбина – и в киното, и в театъра.

Вие от тези млади хора ли сте, за които назад няма нищо, и всичко започва от тях?

Надежда: Не. Вярвам, че поколенията могат да си дадат много едно на друго, могат да си бъдат интересни. Различни хора сме, но в много отношения можем да се докоснем.

Румен: Няма как да не ни интересува историята. Казва се, че вече всичко е направено и че каквото и да направиш, най-вероятно е римейк. Затова трябва друг подход към публиката. Нашият професор Маргарита Младенова е такъв човек – който се учи заедно с нас. За мен това показва, че не си стигнал до някакво ниво и си казал „Окей!“,  а продължаваш да се развиваш – най-вече духовно.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече