Над 11 000 тона компост се получават от преработка на коледни елхи и зелени отпадъци в София

Така се създава полезна за растенията тор, която е подобрител на почвата и функциите ѝ

Редакторски екип Редакторски екип

Публикувано в  18:40 ч. 11.01.2023 г.

Над 11 000 тона компост се получават от преработката на естествените коледни елхи и други зелени отпадъци всяка година в София. От Столична община призовават след празниците вече непотребните дръвчета да се оставят до контейнерите за смет.

Антонио Марков е технолог в инсталацията за биологично третиране на отпадъци на площадката „Хан Богров“. Работата му е да се грижи затова иглолистните дръвчета от Коледа да намерят своето предназначение и след празниците. Инсталацията събира дървесина и листа през всички сезони.

„Постъпват зелените отпадъци от парковете и градинките на Столична община и се подлагат на процеса компостиране“, обясни той.

Така се създава полезна за растенията тор, която е подобрител на почвата и функциите ѝ.

Благодарение на тази технология времето за компостиране на дърветата в естествена среда се намалява от 10 години на 10 седмици в инсталацията.

Решение има и за живите дървета, от които сме решили да се освободим – помощ може да се потърси от еколозите на общината.

„Екологът ще ни каже къде почвата е най-подходяща за съответния растителен вид“, обясни общинският съветник Симеон Колев.

Преработеният компост се използва за наторяване на софийските паркове и градинки. А всеки желаещ може да се сдобие безплатно с 10 кг. от тази тор срещу предоставена бележка за платена такса смет.

По материала работи стажант-репортерът Теодора Христова.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече