Коронавирусът у нас: Сертификати за ваксинираните и план за разхлабване на мерките (ОБЗОР)

Властите и ресторантьорският бранш в спор за датата, от която заведенията да отворят

btvnovinite.bg

Публикувано в  19:19 ч. 19.01.2021 г.

Коронавирусът продължава да отстъпва пред наложените ограничения. Страната ни се готви и за началото на втората фаза на имунизацията – на възрастни хора и на учители.

Сертификат „Ваксиниран
Здравният министър показа как изглежда сертификатът за поставена ваксина. Сертификатът, че сме имунизирани е част от един по-голям проект, а именно електронно пациентско досие. Това досие е факт от днес, съдържа различен тип информация – като извършени прегледи, предписани лекарства, имунизации. 

Снимка: btvnovinite.bg

Достъпът до него е само чрез електронен подпис. Предвидена е обаче и възможност сертификат да получават и хората, които нямат такъв подпис. 

„По този начин гарантираме, че информацията за всеки един гражданин, здравната му информация, няма  да бъде достъпна до други лица, да бъде открадната и злоупотребено с нея“, обясни Ивайло Филипов, изп. директор на „Информационно обслужване“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Доц. Мила Любомирова днес е поставила втората си доза от ваксината. В електронното ѝ досие ще има информация за имунизацията, от кого е извършена и в коя държава. На базата на което системата автоматично издава сертификат. Сравнява документа с имунизационния паспорт при децата. 

„Българските граждани, които нямат електронен подпис, а имат нужда да получат електронен сертификат, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до досието им и могат да разпечатат този електронен сертификат“, уточни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Снимка: btvnovinite.bg

Сертификатът е на български и на английски език. Има уникален номер и е защитен от фалшификации. В електронната система е изграден и модул за проверка на автентичността му. За нея  не е нужен електронен подпис, а само мобилен телефон с камера, с която се сканира QR кода на сертификата и за секунда получаваме отговор дали той е валиден. 

Засега не е ясно дали документът ще е задължителен при пътуване или за достъп до друг тип услуги. Подобни ограничения са възможни, ако се осигурят достатъчно ваксини. И  ако са с цел защита на общественото здраве, без да са унизителни, дискриминативни или прекомерно да ограничават правата ни, казват адвокати. Очаква се темата да бъде дискутирана от лидерите на Евросъюза на заседание в четвъртък.

Снимка: btvnovinite.bg

Предупреждението на здравните власти
В същото време шефът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски предупреди, че всяка пета положителна проба е съмнителна за новия вариант на вируса, който е много по-заразен. 

„Почти всяка пета проба е със съмнение за новия вариант на коронавируса. нямаме още доказателство, но това трябва да заостри вниманието“, допълни Мутафчийски.

Бунтът на ресторантьорите

А властта обяви, че до дни ще има решение, дали, как и откога ще разхлаби мерките за заведенията, моловете и фитнесите. 

Това се случи след среща на ресторантьорския бранш с ресорните министри. Предложението на управляващите е всички заведения да отворят две седмици след училищата или около 18 февруари.

Браншът застава категорично зад искането да отвори врати на 1 февруари. Има спор и за това до колко часа да работят заведенията за хранене. 

Заведенията за хранене са затворени месеци. Браншът е категоричен – готви се за гражданско неподчинение. Планират да отворят всички наведнъж, както направиха в Италия. Тук миналата година по това време са работили 170 служители.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов коментира, че е имало масови служителите им са в неплатен отпуск и чакат да вземат 24 лв. на ден държавна помощ.

Заради доставката на храна по домовете са останали на работа под 10% от служителите, но това по начин не компенсира разходите. Проблемите на бранша бяха обсъждани няколко часа при здравния министър проф. Костадин Ангелов. Резултатът:

„Датата, която беше обсъдена – двуседмичен период след 4 февруари. Процент на ограничение на капацитета, строго спазване на противоепидемичните правила, както и евентуален краен час“, обясни вицепремиерът и министър на туризма Мариана Николова.

Снимка: btvnovinite.bg

Браншът обявиха, че държат на датата 1 февруари и настояват всички обещани помощи да бъдат изплатени до края на януари.


Темата беше обсъдено и при премиера Бойко Борисов. „Едно време, в което, ако 50% от ресторантите могат да работят, също да го направим. И тук трябва да е много ясна уговорката и с бизнесите, и с цялото общество – новия щам. Действаме по този начин и наблюдаваме как се движи заболеваемостта“, каза министър-председателят.

За изплащането на парите, с които се подпомагат засегнатите, се чака разрешение от Еврокомисията до дни. Разпореждането на премиера е веднага след това парите да стигнат до хората. 

Сметките на Асоциацията на заведенията у нас показва, че около 100 хил. души са пряко засегнатите служители в бранша. Те могат да разчитат на помощи. Още 100 хил. обаче са засегнати, защото работата им е пряко свързана с тази на заведенията, без да попадат в заповеди за затваряне и за тях не са предвидени помощи. 

Според плана фитнесите и спортните зали трябва да отворят на 4 февруари, а баровете – на 1 март.

Търси се и компромисен вариант в моловете – да отворят само магазините, без детските кътове и места около зоните за хранене, където се събират повече хора. Дата обаче засега не се посочва.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече