Гасенето на пожара край с. Шишманци може да продължи седмици

Още вчера огънят беше локализиран и не се разраства, но облаци дим продължават да се издигат над района

Райна Зайкова

Публикувано в  07:30 ч. 13.08.2019 г.

Дежурни пожарникари останаха на пост през изминалата нощ и край пожара на сметището на пловдивското село Шишманци.

Още вчера огънят беше локализиран и не се разраства, но облаци дим продължават да се издигат над района.

От пожарната посочват, че за подобни по мащаб инциденти може да са нужни дори седмици, за да бъдат прекратени напълно. Въздухът не е замърсен, отчитат от екоинспекцията.

Причините за пожара все още не са ясни. От управата на депото на този етап отказват да разкажат версията си и откъде е тръгнал огънят.

Междувременно десетки хора от различни села в общината блокираха пътя към завода. Няколко камиона не могат да стигнат до депото, за да изхвърлят отпадъците, с които са натоварени.

Местните са притеснени от дима от горящото депо и казват, че от години в селото не може да се диша. Те се заканват всяка сутрин "да пият кафето си" на пътя, докато управляващите не обърнат внимание на проблема.

Директорът на пожарната в Раковски обясни, че гасенето на пожара е било затруднено заради промяната на посоката на вятъра. Осигурена е вода за пожарната, а теренът постоянно се обработва.

От екоинспекцията обясниха, че въздухът не е опасен, тъй като стойностите са много под допустимите. Мобилна апаратура отново ще замери нивата.

БТВ Медиа Груп" ЕАД използва бисквитки и подобни технологии, включително и бисквитки на/от трети страни. Можете да продължите да ползвате нашия уебсайт без да променяте настройките си, получавайки всички бисквитки, които сайтът използва, или можете да промените своите настройки за бисквитки по всяко време. В нашата Политика относно бисквитките ("cookies") можете да ще научите повече за използваните от нас бисквитки и как можете да промените своите настройки. Моля, запознайте се и с нашата Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

Научи повече